Blíží se ekonomická krize? Trhy reagují velmi negativně

„V případě, že politické strany v Itálii začnou realizovat své předvolební sliby, dojde ke zhoršení hospodářské situace ve třetí největší ekonomice eurozóny. Tato situace může vyvolat vážnou krizi v celé Evropské unii,“ upozornil server MoneyMAG.cz ekonom Štěpán Křeček.

Ilustrační fotografie
reklama

„Italské dluhopisy a akciové trhy jsou po nejistém výsledku voleb pod tlakem a tato nejistota může trvat i několik týdnů. Itálie je sice zvyklá na časté obměny vlád a složité fungování koalic, takže tamní trhy by neměly oslabovat výrazně, ale rizikem je posílení protievropských tendencí. Vytvoření koalice se silným hlasem stran orientovaných proti euru a Evropské unii by mohlo vést k růstu italských úrokových sazeb a dalšímu oslabování akcií,“ říká hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.

 Italská ekonomika se nachází v dlouhodobých problémech. Vysoká nezaměstnanost 11,1 % společně s vládním dluhem přesahujícím 130 % hrubého domácího produktu tíží celé hospodářství. Situace se začala zhoršovat po přijetí eura, které způsobilo nekonkurenceschopnost jižních částí Itálie. Poslední ránou byla světová ekonomická krize, po které se italský hrubý domácí produkt přepočtený na obyvatele dostal pod průměr Evropské unie.

 Největší italské banky jsou ve špatném stavu. Například klíčovou banku Monte dei Paschi di Siena nedávno musela zachraňovat vláda, která bance poskytla téměř 4 miliardy eur. Za této situace si Itálie zvolila politickou nestabilitu, která se již včera projevila na trzích. Milánský index blue chips klesl o více než 1 %, přestože jiné evropské trhy rostly.

Témata: ekonomika | krize | trhy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky