Češi mají plno plánů. Co jim brání v jejich splnění?

Začátek nového roku je vždy plný předsevzetí a plánů, které ale často nevyjdou úplně podle představ. Aktuální průzkum společnosti Cofidis ukázal, že i přes současný ekonomický růst považuje polovina Čechů za největší překážku ve splnění svých plánů nedostatek peněz. Mezi další bariéry uvádějí lidé nejčastěji nedostatek času a rodinné či pracovní povinnosti. Naopak jen pětina lidí tvrdí, že jim ve splnění plánů nic nebrání.

Ilustrační fotografie
reklama

Průzkum společnosti Cofidis mezi 525 respondenty ukázal, že 80 % Čechů má pro letošní rok plány, které bude nejspíše z různých důvodů jen těžko plnit. Překvapivé je, že nejpesimističtější je v tomto směru mladá generace, když v dosažení plánů nevidí žádné překážky pouhých 12 % mladých do 26 let. S rostoucím věkem pak optimismu přibývá a vůbec nejméně problémů vidí na cestě za splněním svých plánů lidé kolem 60 let.

Plány nejsou zadarmo

Jednoznačně nejvíce lidí uvádí jako hlavní překážku ve splnění svých plánů nedostatek peněz. Nejcitelněji přitom vnímají tento faktor lidé mezi 30 a 50 lety, jako hlavní aspekt ho označila dokonce nadpoloviční většina z nich. Není tedy divu, že se řada z nich obrací na finanční instituce s žádostí o půjčku. „V této věkové skupině u nás registrujeme přes polovinu klientů. Jedná se především o páry, které obvykle potřebují financovat své dlouhodobé plány jako je rekonstrukce společné domácnosti, koupě rodinného vozu nebo vybavení dětského pokoje. Přirozeně se pak více zajímají o tzv. partnerské půjčky, skrze které mohou společně získat výhodnější podmínky úvěru,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel Cofidisu.

Když 24 hodin nestačí

Druhou nejčastější překážkou plnění plánů je nedostatek času, který uvádí 10 % lidí. Časová vytíženost je podle zjištěných informací problémem především u lidí ve věku okolo 30 let. Ruku v ruce s tím jdou pracovní a rodinné povinnosti, které považuje za hlavní překážku také zhruba desetina dotázaných. Zatímco pracovní povinnosti jsou nejčastější bariérou u mladých lidí stojících na prahu rozjíždějící se kariéry, povinnosti vůči rodině uvádí jednoznačně nejčastěji lidé okolo 40 let věku, a to jak ženy, tak zástupci mužské populace.

Pozor na dobrý odhad

Pokud už mají Češi dostatek peněz i času, poměrně často je zradí vlastní úsudek. Typickým nešvarem nejen novoročních předsevzetí totiž bývá nereálnost vytyčených cílů. Ta je pak spolu s nedostatkem vůle jednou z dalších překážek, na které Češi velmi často narážejí. Zatímco s nereálností svých plánů bojuje zejména starší generace, mladší ročníky pak častěji zrazuje spíše vlastní vůle, která je i celkově čtvrtou nejčastější překážkou při plnění plánů.

Témata: finance | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky