Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přepravci před Vánocemi rozvezou rekordní množství balíků

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Listopad a prosinec jsou každý rok pro přepravce balíků hlavní sezónou. Podle balíkové přepravní společnosti GLS letos rozvezou firmy před Vánocemi historicky největší množství zásilek. Podle Pavla Včely z GLS to bude až o 10 % více oproti minulému roku. Během posledních dvou měsíců v roce vzroste objem přepravovaných balíků zhruba na dvojnásobek oproti běžnému provozu v letních měsících. Asociace pro elektronickou komerci odhaduje, že vánoční tržby e-shopů letos meziročně vzrostou téměř o pětinu na 38 miliard korun.

Češi letos utratí na českých e-shopech rekordních 115 miliard korun

Podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos tržby českých internetových obchodů dosáhnou zhruba 115 miliard korun. Oproti 98 miliardám z minulého roku by tak meziroční navýšení činilo zhruba 17 %. Objem nákupů na internetu za posledních pět let vzrostl na více než dvojnásobek. V roce 2012 Češi na tuzemských e-shopech utratili 51 miliard korun.

Počet eshopů klesá

Internetoví prodejci se snaží lákat zákazníky různými akčními slevami i v rámci předvánočního období. Zvýšenou přepravu zásilek zaznamenávají přepravní společnosti během Black Friday (letos 24. listopadu) nebo Dnů dopravy zdarma, ke kterým se letos připojilo 1 444 českých e-shopů. Češi během nich 13. až 15. listopadu utratili necelých 600 milionů korun. Podle ČTK počet českých e-shopů mírně klesá již třetím rokem v řadě. V minulém roce jich existovalo 36 200. Nejvíce jich bylo v roce 2014 (37 200).Letošní předvánoční sezóna prověří schopnosti přepravců. Rozvezeno bude rekordní množství zásilek v době, kdy se problematicky hledají pracovníci na dočasnou výpomoc kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovních sil na pracovním trhu. Podle Pavla Včely, ředitele GLS Česká republika, jsou ale kvalitní přepravci na největší nápor v roce již s předstihem připraveni. „Pro předvánoční provoz jsme jako výpomoc najali brigádníky a celkově jsme pak za celý letošní rok významně zvýšili počet stálých pracovníků,“ uvádí Pavel Včela a dodává: „Posílení našeho provozu v předvánočním období souvisí také s charitativním projektem Daruj hračku. V rámci této akce již pošesté bezplatně rozvážíme tisíce dárků dětem do dětských domovů a dětem s různým postižením.“

Témata:  Vánoce dárky, Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy