Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena potravin letí vzhůru, nejvíce u paprik

Cena potravin letí vzhůru, nejvíce u paprik

Foto: Pixmac

V obchodech s potravinami během uplynulých pěti týdnů nejvíce zdražily papriky (+11,54 procenta), s cenou dolů šly naopak nejvýrazněji pomeranče (-7,19 procenta). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V České republice ve sledovaném období mezi 8. listopadem a 13. prosincem 2011 vzrostly ceny 20 z 26 sledovaných potravin, šest jich naopak zlevnilo. Nejvýrazněji zdražily papriky, a to o 11,54 procenta. Kilogram se dá v tuzemsku pořídit v průměru za 45,05 koruny, přičemž nejlevnější papriky jsou k dostání v Karlovarském kraji (36,37 Kč/kg), naopak nejdražší v Pardubickém kraji (50,08 Kč/kg). Obchodníci zvyšovali ceny například také hovězího masa, vepřové pečeně, eidamské cihly, bílých jogurtů, cukru, brambor, banánů či rajčat. Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u pomerančů, které zlevnily v průměru o 7,19 procenta na 27,62 Kč/kg. Cenově nejdostupnější pomeranče mají obchodníci v Ústeckém kraji (25,02 Kč/kg), naopak nejdražší je Plzeňský kraj (30,80 Kč/kg). Zlevnila ještě i kuchaná kuřata, mouka, pečivo, jablka a pivo. V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.