Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kvalita potravin, jejich falšování a bezpečnost, ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení závažných aktuálních problémů hledá tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku symposia RAFA 2017, které pořádá Vysoká škola chemicko-technologická společně s Univerzitou Wageningen.

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací, jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost, nebo Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

V letošním ročníku symposia bude věnována velká pozornost novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ vysvětluje profesorka Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům.

Symposium poběží do 10. listopadu v kongresovém centru hotelu Clarion. 

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.