Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spisovatel Jiří Paroubek vydělal i bez čtenářů

Okolnosti, za jakých manželé Jiří a Petra Paroubkovi vydělali pět milionů na prodeji svých knih, jsou stále podivnější. Vydavatel prodělal, Paroubkovi si přesto mohli za honorář koupit dům v Řecku u moře. Informace přineslo středeční vydání Mladé fronty Dnes.

"Pan Paroubek chtěl smlouvu na čtyři miliony. Spolupráce by se mi vyplatila až při stotisících prodaných knihách," uvedl Lederer a dodal: "Jestli si pan Paroubek u mě vydělal čtyři miliony, je to má soukromá věc." Prodat sto tisíc výtisků je přitom podle odborníků na knižní trh téměř nemožné. V historii se to z politiků povedlo jen Miloši Zemanovi s knihou o zákulisí ČSSD. Lederer se tak dobrovolně připravil o zisk. Vzdáleně to připomíná zázračné obchody jiného premiéra za ČSSD - Stanislava Grosse. Tomu nechal jen tak vydělat desítky milionů na akciích kamarád.

"Jestli byla moje úvaha blbá, tak jsem holt blbý a nevyšlo mi to. Ale já si stejně myslím, že mi to nakonec vyjde dobře," věří v zázračný úspěch spisovatele Paroubka Lederer. Dvou posledních knih tohoto autora se podle něj prodalo dohromady 43 tisíc výtisků. Potíž je ale v tom, že renomovaní knihkupci nevěří ani tomuto číslu. MF DNES zjistila, že z největších kamenných i internetových knihkupectví zmizely maximálně stovky kusů.

"Knihy musel někdo koupit," zní z knihkupectví Academia, Neoluxor či Kanzelsberger. Lederer včera pod tíhou argumentů přiznal, že většinu nákladu prodal přes webové stránky svého nakladatelství. Tedy nikoliv ve standardních obchodech, kde by se to dalo zkontrolovat. Prý ale neví, kdo je skoupil. Spekuluje, zda to nebyli sociální demokraté či příznivci Paroubkovy nové strany. "Co když si to koupil někdo na kampaň?" ptá se Lederer. Tak to Paroubkovi lidé dělali u předchozích knih.

Paroubek to popírá. "Výtisků máme k dispozici ve stranickém sekretariátu několik desítek," uvedl. Petra Paroubková už několik dní veřejně prohlašuje, že tržby z knih a následný nákup domu v Řecku byly zcela čisté. "Suma sumárum dostali jsme pět milionů. Někdo může hrát na závist, jiný na city. Ale vše je řádný zdaněný výdělek."

Témata:  Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy