Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupce oloupí stát ročně o 40 až 100 miliard korun

Korupce oloupí stát ročně o 40 až 100 miliard korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Korupční jednání, úplatky a odvody za pomoc při zajištění zakázek podle prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Hanáka ročně připraví státní kasu minimálně o 40 miliard korun. Kdyby se tyto peníze podařilo ušetřit, odpadl by problém s reformami daňového či důchodového sektoru. Píše o tom čtvrteční Právo.

Někteří podnikatelé a ekonomové dokonce hovoří o 64 korupčních miliardách, které místo investic mizí v kapsách úředníků, politiků a zadavatelů veřejných zakázek. Odhad 64 miliard korun je například uveden v materiálu Národní ekonomické rady vlády „Boj proti korupci“. Stát, kraje a obce zadávají ročně firmám zakázky v rozsahu 500−640 miliard korun. Pokud by se předpokládalo, že jen deset procent představuje korupční provize, jsme na zmíněných 64 miliardách, shodují se experti. Mimořádně úspěšný byznysmen a předseda nadačního protikorupčního fondu Karel Janeček se nebojí ani čísla sto korupčních miliard. To by znamenalo, že každý občan ročně přispěje korupčníkům tisícikorunou.

Témata:  korupce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy