Jak zařídit kancelář, aby se v ní zaměstnanci cítili co nejlépe?

Kanceláře už delší dobu nejsou vnímány pouze jako místo, kam zaměstnanci chodí vykonávat své povolání. Firmy se naopak snaží své prostory neustále vylepšovat tak, aby se zde každý pracovník cítil co nejlépe, pokud zde má trávit většinu času z pracovního týdne. Pro letošní rok je v tomto ohledu typických několik trendů – od silnějšího pronikání přírody do kanceláří přes vliv moderních technologií až po specifickou paletu barev.

práce v kanceláři
reklama

Zdraví zaměstnanců

Srdcem každé firmy jsou její zaměstnanci, proto by o ně mělo být řádně pečováno. Společnosti se v tomto ohledu snaží dbát na zdraví svého personálu, ať už pomocí firemních benefitů v podobě různých sportovních aktivit, nebo vybavením samotných kanceláří. Čím dál častěji se tedy lze setkat s polohovatelnými stoly, jejichž výšku lze přizpůsobit individuálním potřebám každého pracovníka. Výškově nastavitelné stoly umožňují pracovní desku různě polohovat, proto může člověk střídavě pracovat vsedě i vestoje. Eliminuje tím spoustu potenciálních potíží spojených se sedavým zaměstnáním, ať už se jedná o riziko bolesti zad, špatné držení těla či zhoršený krevní oběh. Velmi důležitý je také přísun dostatečného množství světla. Jak uvádí Tomáš Kratochvíl ze společnosti Toka, která se zabývá designem kanceláří, současným trendem jsou velké prosklené fasády kancelářských budov, u nichž je však třeba myslet též na zabránění prostupu tepla dovnitř budovy. „Velmi účinným řešením jsou v tomto případě venkovní žaluzie, které zadrží až 94 % tepelné energie ještě před vstupem do místnosti. V případě velkých prosklených open-space kanceláří tak nedochází k přehřívání interiéru. Naopak se v něm udržuje příjemná pokojová teplota,“ doporučuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se na tuzemském trhu specializuje mimo jiné i na produkci stínicí techniky.

Příroda uvnitř firmy

Firmy jsou si vědomy skutečnosti, že jejich zaměstnanci obvykle tráví v kanceláři násobně více času než venku v přírodě, snaží se proto alespoň její prvky co nejvíce akcentovat v interiérech. Používání dřeva bylo v tomto ohledu první vlaštovkou, letošním hitem je ovšem ještě větší důraz na přírodu uvnitř firmy, a to v podobě takzvaných živých zdí. Ty obsahují v ideálním případě hned několik druhů rostlin, jež jsou navíc barevně odlišné. Díky tomu je živá zeď dominantním prvkem každé kanceláře. V neposlední řadě přítomnost takto velkého počtu rostlin na pracovišti zlepšuje čistotu vzduchu, a může tím zároveň přispívat k produktivitě zaměstnanců. Na živou zeď lze zasadit rovněž i některé saláty, které pak mohou být zaměstnancům plně k dispozici ke konzumaci, což ve výsledku přispěje nejen k jejich pracovní pohodě, ale díky vitamínům i ke zdraví.

Důraz na multifunkčnost

Pracovní místo už delší dobu nemá sloužit pouze k jednomu účelu. Naopak by mělo člověku poskytovat co nejvíce funkcí, neboť na něm často tráví více času než doma. Jednou ze základních potřeb zaměstnance je být neustále na příjmu, tedy mít nabitý telefon, což obvykle znamená každodenní nabíjení. Namísto prodlužovacího kabelu povalujícího se na zemi se tak v dnešní době již zabudovávají elektrické zásuvky přímo do pracovního stolu. Vzhledem k tomu, že mobil lze nabíjet i pomocí kabelu s koncovkou USB, bývají tyto zástrčky čím dál častěji instalované vedle elektrických zásuvek. Maximální komfort pak v současnosti představuje bezdrátové nabíjení, na což reagují také výrobci kancelářského nábytku. Velký hit proto představují tyto dobíjecí stanice, které jsou zabudovány přímo do pracovního stolu. U hladké desky představují zajímavý prvek, který je navíc funkční a umožňuje dobíjet si telefon dle potřeby, aniž by bylo nutné nosit si do zaměstnání jakékoliv kabely.

Odpočinkové zóny i místnosti plné hluku

Přispívá větší produktivitě zaměstnanecké flotily nerušené prostředí, v němž má každý pracovník dostatek klidu? Nebo naopak open-space kancelář, ve které může celý pracovní tým neustále komunikovat a vymýšlet nové nápady či řešení? Současné kancelářské trendy preferují kombinaci obou postupů, tedy otevřenou kancelář s možností soukromí. Zatímco loňským hitem byly speciální látkové kabiny, které na klidném místě umožňovaly pracovníkům dostatek soukromí, letošní trendy se snaží akcentovat takzvané zóny. Řešením je v tomto případě rozdělení kanceláře na několik oblastí – ať už na místnosti, či patra –, pro něž je předem určena intenzita hluku. Zatímco jedna ze zón slouží ke společnému vymýšlení nápadů, a tudíž pro ni bude typické velké množství hluku, druhá může být vyhrazena odpočinku či běžné osobní komunikaci. Chybět samozřejmě nesmí ani prostor pro samotnou realizaci dané práce, kde je často vyžadována maximální koncentrace a absolutní klid. „Zónové rozdělení kanceláře dle funkce a zaměření je velmi účinné. Pracovní prostředí musí akceptovat jednotlivce a umožnit variabilitu jeho pracovního prostoru. Uniformita kancelářských míst je pomalu na ústupu, směřování inklinuje k  domáčtějšímu interiéru,“ říká Tomáš Kratochvíl. S jeho slovy souhlasí i interiéroví designéři. „Zónování kanceláře nahrazuje klasický open-space. Jednotlivé zóny přitom mívají často hravé koncepty, ať už se jedná o vtipné grafiky na zdech, nebo například rádoby hřiště pro dospělé,“ doplňuje architektka Lena Trpělková.

Vrací se černá a šedá

Podobně, jako je móda v oblékání považována za jeden velký koloběh, se i u trendů v kancelářích vracejí některé prvky, které byly dříve na ústupu. Včetně barev. Zatímco v minulosti kancelářím dominovala bílá, symbolizující čistotu, minimalismus a moderní pojetí, současným trendům dominují odstíny z opačného spektra – tedy černá a šedá. Úzce to souvisí se snahou firem vytvářet kanceláře co nejvíce neformální, aby více než pracovní prostředí připomínaly domov. Tmavé černé odstíny si tak své místo v současnosti nacházejí u stolů, židlí či skříní, nejčastěji jsou přitom doplňovány různými odstíny šedé, například v barvě dřevěného uhlí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky