Cena zlata klesá následkem severokorejského dění

Minulý týden se zlato potýkalo s téměř protikladnou možností výsledku – mezi realizací zisku a posunem nad klíčovou rezistenci, a to v závislosti na tom, jakým směrem se vyvine patová situace v Severní Koreji. Od té doby se díky úsilí na obou stranách povedlo alespoň prozatím napětí zmírnit. Vedení Severní Korey v podstatě přes noc upustilo od své konfrontační rétoriky vůči USA a vzdalo se plánu zaútočit na Guam. Informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Uvolnění napětí v Severní Koreji snížilo rizikové prémie u zlata a dalších bezpečných komodit
  • Zlato reaguje na klesající jen (JPY), stoupající akcie a výnosy
  • Tento vývoj vedl fondy k tomu, že snižují býčí sázky
  • Zlato (spot gold) našlo podporu na hodnotě 1,272 dolarů za unci poté, co se navrátilo o polovinu nedávného zvýšení

Zlato podobně jako další bezpečné přístavy následkem toho utrpělo a měnový pár USD/JPY dále stoupá poté, co se minulý týden nepovedlo prolomit klíčovou oporu těsně pod hodnotou 109.

Kromě toho trh s obligacemi i americký dolar reagovaly na jestřábí postup Dudleyho z newyorského Fedu, který v pondělí v rozhovoru uvedl, že není nerozumné v září očekávat oznámení o snížení bilance. Také prohlásil, že období následujících čtyř až šesti měsíců bude stěžejní k tomu, aby se ukázalo, zda je měkkost indexu spotřebitelských cen v poslední době dána jednorázovými faktory.

Tyto události opět přivedly fondy ke snížení býčích sázek, což během třítýdenního období trvajícího do 8. srpna přivedlo 11 milionů uncí zlata nad hodnotu 1,254 $ za unci. Přestože současná čistá dlouhá pozice ve výši 13,9 milionu uncí je jen polovinou maxima za uplynulých 12 měsíců, rychlost nakupování opět představuje výzvu.

Severní Korea bude i nadále konat kroky, které povedou ke znepokojivým novinovým titulkům, ale prozatím se trh se zlatem zase pevně soustředí n to, aby se pokusil najít oporu. Hodně bude záležet na tom, zda investoři budou vnímat nynější nejistotu jako potvrzení přetrvávající poptávky a diverzifikace bezpečných přístavů.

Po dvou zmařených býčích postupech během posledních čtyř měsíců budou krátkodobí obchodníci sledovat downside jako cestu nejmenšího odporu. Ale zlato (spot gold) v úterý našlo oporu na hodnotě 1,272 dolaru za unci poté, co se navrátilo o polovinu nedávného zvýšení, k němuž došlo po rozohněném varování pro Severní Koreu z úst amerického prezidenta Trumpa.

Témata: zlato | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky