Krize odstratovala! Tržby klesají, poptávka je utlumená

Maloobchodní tržby se podle úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu zvýšily meziročně o 1,5 procenta, přičemž trhy očekávaly jejich růst o jedno procento. Podle analytiků však dosavadní vývoj maloobchodních tržeb potvrzuje utlumenou poptávku spotřebitelů, která bude ještě horší.

reklama

Růst tržeb však opět zajistil motoristický segment, zatímco ostatním obchodníkům se tržby aut i tentokrát zmenšily o 0,7 procenta. "Takže se dá říct jen: Auta jedou, ostatní ztrácí. A nižší tržby vidíme především u prodejů potravin, a to už dokonce půl roku. Vypadá to tak, že s vyššími cenami potravin lidé je méně nakupují. Možná i část pozornosti spotřebitelů se upřela na populární farmářské trhy pořádané mimo kamenné prodejny," poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek.
 
Podle něj zajímavý trend pokračuje u elektroniky, kde se díky poklesu cen obchodníkům krátí tržby v pokladnách, zatímco si zákazníci odnášejí stále více zboží. Zatímco lidé reálně utrácejí o 7,1 procenta více, nominálně je to o 4,2 procenta méně. Žně pak zažívá, jako už dva roky za sebou, zásilkový obchod, který roste o skoro 11 procent.
 
"Dosavadní vývoj maloobchodních tržeb jasně potvrzuje utlumenou poptávku spotřebitelů. Lepší prodeje aut, která čísla z maloobchodu táhnou vzhůru na tom fakticky nic nemění. V dalších měsících budou mít tržby v obchodech tendenci dále meziročně klesat. Krátkodobou vzpruhou může být předzásobování se některých zákazníků před růstem DPH, avšak bude se to týkat jen poměrně malé části obchodu," odhaduje Dufek.
 
Také podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa by mohlo zvýšení DPH začátkem ledna maloobchodníkům pomoci v tom, že lidé by se mohli předzásobovat. "Část své spotřeby by tedy měli zákazníci urychlit z prvních měsíců na konec roku. Další pozitivní faktor by mohl být ten, že podle ČSÚ vzrostla průměrná měsíční mzda ve třetím čtvrtletí 2011 přes 24 tisíc korun. V dalších měsících však bude pravděpodobně tlumit větší tržby maloobchodníků především vyšší nezaměstnanost, která bude pravděpodobně ještě navíc dál stoupat. V situaci, kdy se bude nezaměstnanost pohybovat nad osmi procenty, nezbývá nic jiného než být ve svých výdajích obezřetný," podotkl Volf s tím, že utahování opasků se bude týkat i státního sektoru.

Témata: ekonomika | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky