Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení cen mědi posunulo dlouhé pozice ropy na maxima, krátké pozice padají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V posledních pěti týdnech fondy téměř ztrojnásobily býčí sázky na komodity. Poptávka ve všech třech sektorech (zemědělské komodity, energie a kovy) vzrostla. Krátké pozice stlačeny díky slabšímu dolaru a problémům Trumpovy administrativy. Nákup surové ropy a kovů více než vyvažuje prodej plodin. Ropa se v posledních týdnech zotavila po dalším neúspěšném cyklu prodeje krátkých pozic, informuje Ole Hansen hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Hedgeové fondy v posledních pěti týdnech téměř ztrojnásobily své sázky na komodity. Všechny tři sektory – zemědělské produkty, energie a kovy – zažívají v tomto období obnovenou poptávku vyvolanou oslabením amerického dolaru. Krátké pozice zlata a ropy jsou opět stlačeny, zatímco nedávné zvýšení cen mědi spustilo rekordní dlouhé pozice. Nákup surové ropy a kovů více než vyvažuje snížení pozic u klíčových plodin.

Ropa se v posledních týdnech výrazně zotavila a opustila třetí neúspěšný cyklus odprodeje krátkých pozic. Ke konci července skončil cyklus minim nízkých cen, který jsme sledovali od maxima v prvním čtvrtletí, což vedlo k obnovení nákupního zájmu. To způsobilo 18% nárůst čistých dlouhých pozic minulý týden na 282 tisíc lotů, což je patnáctitýdenní maximum.

Červencový nárůst zlata díky slabšímu dolaru a problémům Trumpovy administrativy vedl v minulých týdnech ke kolapsu krátkých pozic. Díky tomu v tomto období rekordně vzrostly čisté dlouhé pozice a minulý týden dosáhly 123 tisíc lotů, což se blíží průměru posledního roku.

Jako obvykle, prudký obrat nebo nárůst pozic vyžaduje podporu trhu, což bylo v pátek zpochybněno po silné zprávě o americké zaměstnanosti. Zatím však trh drží poměrně dobře a úroveň podpory pod 1 247 USD/unci zatím nebyla ohrožena.

Nedávné výrazné oživení kvalitní mědi po maximech dosažených po listopadových amerických prezidentských volbách v návaznosti na zlepšení čínských ekonomických údajů a slabší dolar vedlo k nárůstu poptávky ze strany makro a rozvojových fondů. Minulý týden vyskočily dlouhé čisté pozice o 22 % a překonaly hranici 100 000 lotů – teprve podruhé od roku 2007.

Plodiny zažily po prudkém oživení z počátku července prudký obrat a index obilí Bloomberg Commodity Grain přišel o všechen zisk. Fondy tedy zůstaly s nechtěnými dlouhými pozicemi po třech týdnech změn v sektoru pšenice, kukuřice a sojových bobů, kdy se expozice zvýšila ze 44 000 v krátkých čistých pozicích na 246 000 dlouhých čistých pozic. Díky tomu se tyto tři hlavní plodiny prodávaly i přes trvalou podporu vzhledem k pokračujícímu suchu a slabému USD.

Témata:  ekonomika komodity burza

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.