Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České firmy často vyplýtvají za rok vodu za miliony korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Poslední roky se vždy v létě pravidelně objevují informace, že díky suchu hrozí výpadky dodávek vody či dokonce její akutní nedostatek. Dle průzkumu společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody, 85 % procent českých firem vodou plýtvá. Nejvíce vody přijde nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Průměrně velký průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce někdy dokonce i za miliony korun.

„Většina firem už standardně řeší, jak optimalizovat náklady na energie, vozový park i telekomunikační operátory, ale často jim uniká vstup, kde jim mizí nemalé prostředky - dodávky a spotřeba vody,“ říká Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na poradenství a řešení v oblasti dodávek vody pro průmysl. „Tento problém se netýká jenom letních měsíců, kdy se dostávají do médií témata spojená s vysokou spotřebou vody a suchem. Jedná se o celoroční problém, který je často zapříčiněn neznalostí managementu či jeho neochotou tento problém řešit strategicky,“ dodává Miroslav Maňásek.Nejvíce situaci podceňují firmy v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Navíc zemědělství, zpracovatelský a potravinářský průmysl na sebe v toku vstupů surovin navazují, takže zejména zde vidí Aquarex Waterprofit velký prostor pro úspory. Naopak některé firmy z kovoobráběcího průmyslu či firmy vyrábějící plasty již tento problém zaregistrovaly, řeší jej, nebo jej již dokonce mají vyřešený.

Plýtvání vodou v České republice potvrdila i červnová akce Českého rozhlasu Týden vody. V rámci ní bylo zjištěno, že v ČR za jeden den zbytečně proteklo tolik pitné vody, že kdyby se využila pouze na pití, všem jejím obyvatelům vystačí na rok a půl. Největší položku na seznamu ztrát představovala pitná voda v domácích bazénech, značná část padla také na zalévání zahrádek. Zde je však řešení složitější či se jedná o jiné téma. Možnost šetřit naši planetu, řešit udržitelnost a také šetřit náklady mají zejména firmy a velké podniky. Průměrně velký český průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce, někdy dokonce i za miliony korun, zde jsou tedy obrovské rezervy na optimalizaci dodávek a spotřeby vody.

Témata:  voda firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy