Inflace je opět nad cílem

Po měsíční odmlce se spotřebitelské ceny znovu dostávají nad úroveň dvou procent. Inflace v květnu zrychlila z dubnových 2 % na 2,4 %. Z hlediska meziměsíčního srovnání ceny v obchodech povyrostly o 0,2 %. Český statistický úřad zprávou o vývoji spotřebitelských cen uzavřel bohatý týden na zveřejňování informací o stavu české ekonomiky. Informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Květnový výsledek potvrdil, že dubnové zvolnění dynamiky růstu bylo skutečně dočasné a ovlivněné přechodnými vlivy - například načasováním velikonočních svátků, na které mnozí obchodníci reagovali akčními cenami s cílem přilákat co nejvíce zákazníků.

Do silnější dynamiky spotřebitelských cen se promítly zvláště dražší potraviny, nealkoholické i alkoholické nápoje, stravování a ubytování mimo domov a v neposlední řadě také doprava. Zdražování v kategorii dopravy však přibrzdilo z důvodu nižší ceny ropy na světovém trhu. Provozovatelé benzínových pump zareagovali na ropný vývoj přeceněním pohonných hmot směrem dolů. O cenách, za které jsme tankovali v loňském roce, si však můžeme nyní nechat jen zdát.

Stále větší část z domácího rozpočtu ukrajují provozní náklady na bydlení. Boom na českém realitním trhu má za následek nesoulad nabídky a poptávky po novém bydlení. Přetlak poptávky tlačí nahoru nejen ceny samotných nemovitostí, ale také výši nájemného. K dražšímu nájemnému se přidává i vyšší účet za elektřinu, vodné, stočné a tuhá paliva. Nákup nebo pronájem nemovitosti je tak finančně náročnější záležitostí, jejich vybavení však domácímu rozpočtu alespoň částečně ulevuje.

Pokud se naplní naše očekávání a ceny budou nad úrovní loňského roku i v následujících měsících, předpokládáme růst úrokových sazeb ještě v letošním roce. Pokud však inflace zvolní na rychlosti, Česká národní banka nebude mít důvod růst sazeb uspěchat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky