Část Babišových firem koupili makléři z Cyrrusu

Prostřednictvím společnosti Agro Teplice se majitelem sedmi firem, které musel z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odprodat Agrofert Holding, stala možná překvapivě společnost Cyrrus Agro. Informuje o tom středeční vydání deníku E15.

reklama

Když přede dvěma lety antimonopolní úřad povolil Andreji Babišovi a jeho Agrofert Holdingu koupit největšího rivala v oboru, Agropol Jiřího Malúše, musel Babiš podle nařízení úřadu odprodat sedm firem v pěti krajích z portfolia obou hlavních aktérů transakce. Kdo firmy odkoupil, nebylo dosud známo. Prostřednictvím Agro Teplice se jejich majitelem stala možná překvapivě společnost Cyrrus Agro, dcera významné tuzemské makléřské a analytické firmy, která do té doby v zemědělství nepodnikala.
 
Podle Andreje Babiše byl Cyrrus Agro jediný reálný kupec, který vzešel z půlročního prodejního procesu. Akviziční poradce tehdy oslovil 16 strategických a šest finančních potenciálních zájemců. „Nakonec zbyli čtyři a nabídku dal jeden. Celý proces byl od začátku do konce konzultován s antimonopolním úřadem, který nám uvedeného partnera loni 23. října schválil,“ uvedl na dotaz deníku E15 Babiš. Cenu transakce neuvedl.
 
Předseda představenstva firmy Cyrrus Agro Tomáš Kunčický deníku E15 řekl, že akvizici Agro Teplice vyhodnotila skupina Cyrrus v danou chvíli jako dobrou investici. „Navíc se tato příležitost potkala s dlouhodobým záměrem budování private-equity struktury ve skupině. Ano, v tomto segmentu podnikáme a hodláme podnikat,“ uvedl Kunčický. Agro Teplice byla podle něj první akvizice skupiny Cyrrus v tomto odvětví, kterou dotáhla až do fáze realizace. Časem zřejmě přibudou další nákupy. „Současné a potenciální akvizice komentovat nemohu, kromě skutečnosti, že stále hledáme další vhodné příležitosti,“ podotkl Kunčický.

Babiš nyní čeká na souhlas antimonopolního úřadu u další z velkých akvizic, pekáren United Bakeries. Také tuto transakci, stejně jako dřívější nákup Agropolu a aktuální koupi Agropodniku Domažlice, řeší úřad v prodloužené, pětiměsíční lhůtě.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky