Kalousek: Nová koalice má od pražských peněz odstavit přísavné vlivy

Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ocenil dohodu o novém uspořádání na pražském magistrátu, který má vést jeho strana s ODS. Agentuře Mediafax ve čtvrtek řekl, že koalice má sloužit Pražanům a zabránit zneužívání rozkrádání metropolitních financí.

reklama

"Doufám, že to bude dohoda, která bude sloužit především Pražanům a odstaví od rozpočtových zdrojů hlavního města Prahy přísavné a odkloňující vlivy," uvedl Kalousek pro Mediafax. "Myslím si, že tak, jak je to vyjednáno, je to vyjednáno dobře," dodal. Připustil, že jako 1. místopředseda strany byl o sjednávání noční dohody informovaný.
 
Primátorský post podle ní zůstane Bohuslavu Svobodovi (ODS) a lídr TOP 09 Zdeněk Tůma bude mít na starosti finance hlavního města. TOP 09 také získá většinu postů v radě a bude tak vládnout se Svobodou a jeho příznivci. Společně budou mít 35 zastupitelů z 63.
 
Zástupci pražské ODS a ČSSD oficiálně ukončili vládnutí na magistrátu ve středu, platnost koaliční smlouvy skončí letos 23. prosince.

Pražskou koalici ODS a ČSSD provázela během roku vládnutí na pražském magistrátu řada střetů a neshod. Posledním bodem, který vyvolal spory, bylo schvalování rozpočtu na příští rok. Za vypovězením koalice ODS a ČSSD stojí nejen problém s rozpočtem, ale také výběrové řízení na odpad, financování metra A nebo miliardový úvěr pro dopravní podnik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky