Stříbro opět boduje. Australská mincovna hlásí skvělý odbyt

Jedna z nejznámějších a předních mincoven světa, australská Perth Mint, zveřejnila informace o prodejích na začátku nového roku. Podle všeho započala novou etapu velmi dobře – co ono ‚velmi dobře konkrétně znamená? Informuje: Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Stříbro, ilustrační fotografie
reklama

Všichni producenti se s nástupem nového roku opět vrhli do výroby zlatých a stříbrných mincí a očekávají, že i letošek bude opět ve znamení růstu. Také australská mincovna zahájila rok 2017 pozitivně: v lednu dosáhl její prodej bezmála 1,231 mil. uncí stříbra, což byl oproti prosinci 2016, kdy prodala 430 tis. uncí, nárůst o 186 %. V meziročním srovnání pak jde o mírný pokles, a sice z 1,473 mil. v lednu 2016 na zmíněných 1,231 mil. uncí v lednu 2017 – tedy o 19,7 %.

Přesto lze konstatovat, že prodej stříbra v lednu již poosmé za posledních třináct měsíců překonal hranici 1 milionu uncí.

Nejvyšší prodej byl zaznamenán v březnu 2016, a to celkem 1,756 mil. uncí. Naopak nejnižší prodeje byly v srpnu a prosinci. Prosincový propad zapříčinily zejména dva faktory – jednak nižší poptávka ze strany Indie způsobená nečekanými zásahy tamní vlády a jednak nejistota, co přinese prosincové zasedání FEDu.

Od září 2015 došlo k výraznému nárůstu prodejů australské mincovny. V posledním čtvrtletí roku 2015 jsme zaznamenali postupný pokles ceny jak zlata tak stříbra a rostoucí poptávku po těchto kovech. Dá se říci, že ke konci roku 2015 docházelo k razantnímu oživení poptávky a prodeje.

Od září 2015 do dubna 2016 prodej nepřetržitě přesahoval 1 mil. uncí. Nejvíce se prodalo v září 2015, celkem přes 3,5 mil. uncí stříbra. Další prodej v hodnotě přes 1 mil. uncí lze vidět v červnu, září a říjnu 2016. Velký pokles byl naopak zaznamenán v červenci a srpnu 2016, což přisuzujeme celosvětovému trendu nižších prodejů – v daném období šla méně na odbyt například i americká stříbrná mince American Eagle.

V září a říjnu 2016 se opět projevila silná poptávka po nově vydané minci z lunární série, která byla věnována minci lunární kohout.

Je rovněž patrné, že se s počátkem nového roku opět projevuje zvyšující se poptávka po stříbře. Před rokem 2015 prodeje ani zdaleka nedosahovaly 1 mil. uncí. Dá se tedy říci, že (byť s určitými propady) pokračuje velký zájem o tento kov a takový trend by měl i letošní hodnoty mincovny Perth Mint držet velmi vysoko.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky