Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do "hanebné privatizace" dolů zapleten kamarád Grosse

Do

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Vláda vymýšlí, jak se domoci odškodnění ze zpackané privatizace Mostecké uhelné (MUS). Podle švýcarských úřadů vznikla Česku škoda ve výši 3,4 miliardy. Švýcaři podezírají z korupce Grossova kamaráda. Informace přineslo sobotní vydání Mladé fronty Dnes.

Švýcarská prokuratura při rozkrývání privatizace z roku 1999, kterou včera premiér Nečas označil za hanebnou, došla k jasnému závěru - někdejší manažeři dolů Česko podvedli a připravili o miliardy. Federální prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová před měsícem ministerstvo financí informovala, kdo a jak přesně Česko podvedl. A odhadla škodu, kterou stát při privatizaci utrpěl, na více než tři miliardy. Vyplývá to z dopisu, který od prokurátorky dostal 14. října ministr financí Miroslav Kalousek. Redakce jeho obsah zná. "Českému státu byla způsobena škoda odpovídající rozdílu mezi hodnotou akcií Mostecké uhelné, pokud by k privatizaci nedošlo, a jejich prodejní cenou. Tedy 3 439 776 776 Kč." píše Haldemannová. A dodává, že všechny informace dostalo už dříve vrchní státní zastupitelství. Žalobci i ministr Kalousek dosud tvrdili, že měli od Švýcarů málo informací. Proto se prý Česko v řádné lhůtě nepřihlásilo do švýcarského trestního řízení v kauze mosteckých dolů a nežádalo odškodnění z obstavených miliard. Faktem je, že informace od Švýcarů dostal Kalousek pár dní před vypršením lhůty. "Sdělení ale bylo stále příliš vágní," tvrdí Kalousek. Prokurátorka v dopise popisuje, jak podle ní manažeři dolů a další podnikatelé Česko podvedli - nejdříve přes nastrčené společnosti tajně skoupili dostupné akcie MUS. A to za její vlastní peníze. Tím cena zbytku akcií prudce klesla. Zemanova vláda tedy prodala zbytek akcií velmi levně. Prokurátorka upozornila na ještě jednu významnou okolnost - privatizaci podle ní provázela. Konkrétně jmenuje Roberta Sýkoru. Muže, který nechal později zbohatnout Stanislav Grosse. "Sýkora byl jako náměstek ministra průmyslu zodpovědný za přípravu návrhu usnesení vlády k prodeji MUS. Dostal přitom v souvislosti s prodejem akcií MUS platby od kupce. To umožňuje předpokládat, že stanovení uměle nízké ceny je zatíženo korupcí," píše prokurátorka. Sýkora to popírá.

Témata:  privatizace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy