Do "hanebné privatizace" dolů zapleten kamarád Grosse

Vláda vymýšlí, jak se domoci odškodnění ze zpackané privatizace Mostecké uhelné (MUS). Podle švýcarských úřadů vznikla Česku škoda ve výši 3,4 miliardy. Švýcaři podezírají z korupce Grossova kamaráda. Informace přineslo sobotní vydání Mladé fronty Dnes.

660
reklama

Švýcarská prokuratura při rozkrývání privatizace z roku 1999, kterou včera premiér Nečas označil za hanebnou, došla k jasnému závěru - někdejší manažeři dolů Česko podvedli a připravili o miliardy. Federální prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová před měsícem ministerstvo financí informovala, kdo a jak přesně Česko podvedl. A odhadla škodu, kterou stát při privatizaci utrpěl, na více než tři miliardy. Vyplývá to z dopisu, který od prokurátorky dostal 14. října ministr financí Miroslav Kalousek. Redakce jeho obsah zná. "Českému státu byla způsobena škoda odpovídající rozdílu mezi hodnotou akcií Mostecké uhelné, pokud by k privatizaci nedošlo, a jejich prodejní cenou. Tedy 3 439 776 776 Kč." píše Haldemannová. A dodává, že všechny informace dostalo už dříve vrchní státní zastupitelství.
 
Žalobci i ministr Kalousek dosud tvrdili, že měli od Švýcarů málo informací. Proto se prý Česko v řádné lhůtě nepřihlásilo do švýcarského trestního řízení v kauze mosteckých dolů a nežádalo odškodnění z obstavených miliard. Faktem je, že informace od Švýcarů dostal Kalousek pár dní před vypršením lhůty. "Sdělení ale bylo stále příliš vágní," tvrdí Kalousek.
 
Prokurátorka v dopise popisuje, jak podle ní manažeři dolů a další podnikatelé Česko podvedli - nejdříve přes nastrčené společnosti tajně skoupili dostupné akcie MUS. A to za její vlastní peníze. Tím cena zbytku akcií prudce klesla. Zemanova vláda tedy prodala zbytek akcií velmi levně. Prokurátorka upozornila na ještě jednu významnou okolnost - privatizaci podle ní provázela. Konkrétně jmenuje Roberta Sýkoru. Muže, který nechal později zbohatnout Stanislav Grosse. "Sýkora byl jako náměstek ministra průmyslu zodpovědný za přípravu návrhu usnesení vlády k prodeji MUS. Dostal přitom v souvislosti s prodejem akcií MUS platby od kupce. To umožňuje předpokládat, že stanovení uměle nízké ceny je zatíženo korupcí," píše prokurátorka. Sýkora to popírá.

Témata: privatizace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky