Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

12 miliard je v tahu! Viník? Vrchní státní zastupitelství

Česko přichází o možnost získat 12 miliard, jež ve švýcarských bankách zadržela policie kvůli praní špinavých peněz při privatizaci českých dolů. Vinno je zřejmě vrchní státní zastupitelství, jež vedl Vlastimil Rampula. Informace přineslo úterní vydání Mladé fronty Dnes.

V březnu se konala v kanceláři ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila schůzka, na které švýcarský velvyslanec André Regli uvedl, že švýcarská federace zajistila na bankovních účtech 600 milionů franků, které souvisí s trestním řízením vedeným u nás kvůli přivlastnění společnosti Mostecká uhelná. Zároveň vznesl dotaz, zda se Česko jakožto poškozený připojí k tomuto řízení. O měsíc později Regli jednal i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Regliho návštěvy, o nichž nyní získala MF DNES informace, ukazují, jaký zájem měli Švýcaři na tom, aby se Česko přihlásilo k obstaveným miliardám. Tamní policie je přesvědčena, že pocházejí z trestné činnosti při privatizaci českých dolů. Jenže českým úřadům se nepodařilo zareagovat a po sedmi měsících už bylo pozdě. Švýcaři v říjnu poslali kauzu s podezřením na praní špinavých peněz k soudu, čímž nároky Česka na získání miliard v tomto řízení padly. Nyní premiér Nečas požaduje vysvětlení, kdo za to může. Ministerstvo spravedlnosti i financí ukazuje na pražské vrchní státní zastupitelství. To ještě donedávna vedl Vlastimil Rampula.

"Po prostudování spisu jsem předběžně dospěl k závěru, že věci nebyla věnována náležitá pozornost," přiznává nový vrchní státní zástupce Stanislav Mečl. A nařídil vyšetřování. Už minulý týden přitom musel odejít na jinou pozici státní zástupce, který měl kauzu Mostecké uhelné na starosti. Jde o zástupce ředitelky odboru závažné hospodářské kriminality Ladislava Letka. Jeho přeřazení zřejmě potvrzuje, že i samo zastupitelství si svoji chybu uvědomuje. Vlastimil Rampula se včera bránil, že jde o nařčení bez důkazů.

Zjišťuje se také, zda nechybovali i úředníci ministerstva financí. Tento resort měl stát ke škodě přihlásit. Jeho ministr Miroslav Kalousek však dříve prohlašoval, že s vrchními zástupci spolupracuje, ale nemůže nic dělat, protože z privatizace dolů žádnou škodu neeviduje.

Včera ministerstvo ukázalo na tuzemské žalobce i ty ze Švýcarska. "Několikrát jsme se snažili vyrazit ze státního zastupitelství i od Švýcarů, kdo a co měl spáchat, abychom stanovili případnou škodu. Nic jsme ale nedostali. Nehrála se tu otevřená hra," uvedl ministr financí Kalousek.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy