Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu ani neviděly

Vánoční cukroví, ilustrační fotografie
Vánoční cukroví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Kupodivu to máslo ani čokoláda nejsou.

Tradice a cukrářské recepty linecký rohlíček představují jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě. „Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na ‚máslové banánky‘ či ‚povidláčky,‘ které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Ze srovnání vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda. „Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru,“ vysvětluje Hoffmannová.

Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný „citropasta“. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

Ani z pohledu přítomnosti másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. „Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo,“ podotýká Hoffmannová.

Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. „Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli,“ připomíná Hoffmannová a radí: „Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe.“

Témata:  Vánoce

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Senioři táhnou ekonomiku, zatímco mladí zůstávají ve školách

Český trh práce se tiše, ale zásadně přepisuje. Zatímco ještě v 90. letech bylo běžné, že lidé končili kariéru krátce po šedesátce a dvacetiletí už měli první zaměstnání, dnes se tyto role obracejí. Mladí zůstávají déle ve vzdělávacím systému, pracovní zkušenosti odkládají. Naopak senioři v důchodovém věku často zůstávají ekonomicky aktivní – ať už z přesvědčení, nebo z nutnosti.