Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika nabírá s koncem roku na síle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dnes ráno byla publikována říjnová statistika německých podnikových objednávek. Po nečekaném meziměsíčním propadu v září se za říjen čekal v průměru vzestup o 0,6 % m/m. Výsledek ale překonal veškerá tržní očekávání. Německé podnikové objednávky zaznamenaly během října vzestup o 4,9 % m/m, nejvíce od července 2014.

V meziročním vyjádření dosáhl růst německých podnikových objednávek 6,3 %, nejvíce od loňského června. Po slabších letních měsících je tak podzim ve znamení výrazného zrychlování aktivity v německé ekonomice, což naznačují i další předstihové indikátory. Pozitivní zpráva je, že rostou především objednávky investičního zboží. Ty se v říjnu meziročně připsaly 7,2 %. Zatímco za třetí čtvrtletí zaznamenala německá ekonomika reálný růst o pouhých 0,2 % mezičtvrtletně, vyhlídky pro závěrečné tři měsíce roku jsou více než optimistické. Náš odhad počítá s více než půlprocentním vzestupem německé ekonomiky.Lepšící se kondice našeho nejvýznamnějšího obchodního partnera je samozřejmě dobrou zprávou i pro český průmysl, a potažmo celou ekonomiku.Pokles meziročního tempa růstu české ekonomiky pod dvě procenta ve třetím čtvrtletí (konkrétně na 1,9 %) by měl znamenat dosažení lokálního dna. V závěrečném čtvrtletí letošního roku bude meziroční růst české ekonomiky vyšší. Naše prognóza činí 2,4 %. Informuje Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

Témata:  ekonomika Německo

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.