Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký výmysl "referendum" může být před Vánoci

Řecký výmysl

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Referendum o přijetí záchranného balíčku mohou Řekové uspořádat už v prosinci. Prohlásil to ve středu řecký ministr vnitra, kterého cituje agentura Reuters.

Dosud řecká vláda naznačovala, že za nejbližší možný termín všelidového hlasování pokládá leden.

"Máme možnost uspořádat referendum dříve (než v lednu), v prosinci," prohlásil ministr Haris Kastanidis v televizi.

Záměr uspořádat referendum k záchrannému balíčku oznámil v pondělí řecký premiér Jorgos Papandreu. V noci na středu s ním socialistická vláda vyjádřila souhlas.

Plán na referendum poslal v úterý dolů evropské akcie. Vyvolal obavy o záchranu eura. Jejím důsledkem je také sílící volání po předčasných volbách v Řecku.

Eurozóna minulý týden ve čtvrtek schválila pomoc předluženému Řecku za 130 miliard eur (3,2 bilionu korun) a padesátiprocentní odpis jeho dluhu. To znamená, že Řecku mají být seškrtány dluhy za 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Průzkumy ukazují, že Řekové by unijní plán v referendu odmítli. Ze sond vyplývá, že by proti němu hlasovalo 60 procent Řeků.

Obyvatelé země se obávají, že Řecko by přijetím plánu ztratilo možnost rozhodovat o své hospodářské politice.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy