Jaká je cena chleba v Česku oproti ostatním státům EU?

Argument "chleba levnější nebude" je mezi Čechy velmi oblíbený, ačkoliv realita ukazuje pravý opak. V rámci Evropské unie je tato potravina u nás jedna z nejlevnějších. Přesto o ni Češi ztrácí zájem.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku spotřeba chleba klesá, a to i přes to, že je u nás oproti ostatním státům Evropy mnohem levnější. Za kilo platíme průměrně 22 korun, zatímco například v sousedním Rakousku je cena až dvakrát vyšší. Nejlevnější chléb lze koupit je v Bulharsku, následuje Rumunsko, Maďarsko a Litva. Páté místo zaujímá právě Česká republika.

Cena chleba je u nás trvale nízká a podle pekařů neodpovídá jeho hodnotě, což je znepokojuje. Spotřebitelská cena 1 kg chleba stagnuje již od roku 2007 a zákazník dle Českého statistického úřadu zaplatil v srpnu loňského roku za chléb 22,06 Kč.

"Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat své zaměstnance, ani zlepšovat nabídku pro zákazníky. Pekaře dnes trápí vysoké náklady na energie, pohonné hmoty i služby. Nízké ceny způsobily, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval," komentuje situaci předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

V České republice přitom dnes chléb vyrábí přes 700 pekáren. Každý den vyprodukují okolo 1 milionu bochníků, což je na 280 tis. tun chleba ročně. Za rok 2014 připadlo na každého Čecha 40 kg této potraviny. Každý Čech tak ročně utratí za chléb v průměru necelých 1 000 Kč.

Přesto spotřeba pečiva podle údajů Svazu pekařů postupně klesá. Největšího propadu se dočkalo pšeničné pečivo, mírný pokles ale zaznamenal i chléb, jehož prodej se v roce 2014 po mnohaletém propadu mírně zvýšil.

"V roce 2014 se vyrobilo v České republice 278 868 tun chleba. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst. Zvýšila se o 0,7 kg, z 39,3 kg v roce 2013 na 40,0 kg na osobu v roce 2014. Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je pestřejší nabídka chlebového sortimentu, výživová jedinečnost této potraviny a přesun preference spotřebitelů od pečiva ze zmrazených polotovarů k levnějšímu chlebu," uvedl Svaz pekařů.

Nyní je situace opačná a chlém postupně nahrazují v kuchyni jiné potraviny jako těstoviny nebo rýže. Svou roli na tom mají ale i fastfoody. Přesto, když už Češi po chlebu sáhnout, vyberou si mnohdy raději dražší variantu.

"Se zvyšující koupěschopností se spotřebitelé začínají orientovat na speciální a dražší druhy chleba. Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava. Nekupují se velké bochníky chleba, ale jejich dělené části. Téměř třetinu chlebového sortimentu dnes tvoří speciální druhy, celozrnné a vícezrnné chleby," tvrdí Svaz pekařů.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky