Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi málo pracují, za ostatními zeměmi zaostáváme

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Expremiér Jiří Paroubek považuje produktivitu práce v Česku za debakl pravice. Tvrdí, že na rozdíl od jiných zemí u nás v posledních letech stagnovala.

Pokud se podle Paroubka podíváme na údaje charakterizující vývoj produktivity práce v ČR od roku 2004 do roku 2014, zjišťujeme zajímavá, ale zároveň prý velmi smutná fakta.

"Čísla vycházejí z tabulek uvedených v materiálu „Konkurenční schopnost České republiky 2013–2014", komprimovaných tak, aby bylo možné porovnat především údaje za Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko a také čísla za dvacet osm zemí EU i za země eurozóny jako celek," píše v komentáři pro EuroZprávy.cz Paroubek.

Česká republika podle něj zaostává za ostatními státy V4, a to zejména za Polskem a Slovenskem v posledních téměř nejméně osmi letech zaostává v dynamice vývoje HDP, HDP na obyvatele v paritě kupní síly (tab. 2), v dynamice produktivity práce i v HDP přepočítaném na pracovníka a HDP přepočítaném na odpracovanou hodinu.

"Ve vývoji HDP, vývoji HDP na obyvatele v partě kupní síly vidíme prakticky totožný obrázek, kdy si česká ekonomika v letech 2005–2007 vedla výborně, ale následující období se až do roku 2013 neslo ve znamení stagnace a v některých letech dokonce poklesu. A právě v období 2008–2013, tedy v období vlády pravice, Českou republiku v dynamice růstu HDP předstihly Polsko i Slovensko. A v některých letech si dokonce vedlo lépe i Maďarsko. Pravicové vlády prostě prováděly neefektivní, a hlavně neúspěšnou hospodářskou politiku," tvrdí Paroubek.

"Produktivita práce se v ČR vyvíjela pozitivně opět v letech 2005–2007. Poté již v nejlepším případě stagnovala. A to na rozdíl od Slovenska, a zejména Polska... Pokud se podíváme na HDP na pracovníka a HDP na odpracovanou hodinu. V obou těchto ukazatelích v letech 2008 -2013 v ČR výkonnost klesala a to ze 74,1 % průměru EU na 72 %. Na Slovensku naopak rostla ze 79 % na 82,7 % a v Polsku rostla dokonce skokem z 62,4 % v roce 2008 na 74,4 % celoevropské úrovně v roce 2013," dodal.

Jedním z největších problémů české ekonomiky je podle něj ve vztahu k průměru EU a zemí eurozóny nízká produktivita práce pracovníků. "České podniky zkrátka musí zvyšovat produktivitu práce, chtějí-li zvyšovat svou konkurenceschopnost. Vláda s podnikatelskou sférou i odbory by měla připravit velký program rekvalifikací pracovníků, aby z odvětví hospodářství, které budou postupně uvolňovat nadbytečné pracovníky, mohli být pracovníci použiti jinam. To se samozřejmě lépe řekne, než se to udělá, a je to proces, který bude trvat celou řadu let. Je ale potřeba si uvědomit objektivní důvody a nezbytnost takovéhoto procesu," uzavřel.

Témata:  Jiří Paroubek ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy