V pondělí bude žít na Zemi sedm miliard lidí

V pondělí 31. října bude podle předpokladů po zemském povrchu chodit přes sedm miliard lidí. Informuje o tom ve čtvrtek server stanice CNN.

reklama

"S plánováním a správným investováním do lidí může náš svět se sedmi miliardami prospívat, může mít soběstačná města, produktivní pracovní sílu pohánějící ekonomický růst, mladou populaci přispívající společnostem a generaci starších lidí, kteří budou zdraví a aktivně se budou zapojovat do sociálních a ekonomických záležitostí svých komunit," uvedl Populační fond OSN (UNFPA) v nové zprávě.

Podle květnové zprávy OSN by mělo v roce 2050 na Zemi žít 9,3 miliard lidí a na konci století přes 10 miliard.

Podle Odboru pro ekonomické a sociální otázky OSN (DESA) může být populační růst ale mnohem rychlejší. "S ohledem na malé odchylky v plodnosti, hlavně lidnatějších zemích, může být celkový počet vyšší. V roce 2050 může být na Zemi 10,6 miliard lidí a v roce 2100 přes 15 miliard," uvedl orgán s tím, že nejvyšší populační růst se očekává v Africe a Asii.

Podle UNFPA se populační růst neustále zrychluje. Šest miliard lidí žilo na planetě před 13 lety. Dvě miliardy lidí byly na Zemi v roce 1927.

Zde jsou další fakty a údaje ze zprávy UNFPA:
 
- lidé mladší 25 let v současnosti tvoří 43 procent celkové světové populace
 
- dnes žije na světě 893 milionů lidí starších 60 let. Do konce století jejich počet dosáhne 2,4 miliardy
 
- zhruba polovina ze všech lidí žije ve městech. Za 35 let v nich budou žít dvě třetiny populace
 
- Asie zůstane v tomto století nejlidnatějším kontinentem. Populace Afriky se ale více než ztrojnásobí. Dnes zde žije zhruba miliarda lidí. V roce 2100 bude jejich počet 3,6 miliardy
 
- lidí žijících v Americe, Evropě a v Oceánii je v současnosti 1,7 miliardy. Do roku 2060 by jich mělo být téměř dvě miliardy. Podle OSN "jich bude poté mírně ubývat".

Témata: lidé | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky