Cena stříbra vystřelila o 35 procent. Důvodů je několik

V posledních měsících se rychle zvyšuje poptávka po stříbře. Jeho cena od začátku tohoto roku vzrostla v korunách i dolarech již o více než 35 procent. Patří mezi letošní nejvýkonnější investice, uvádí předseda Asociace pro investiční kovy a mince (AIKM) Vladimír Brůna.

Stříbro, ilustrační fotografie
reklama

Důvodem jsou podle něj extrémně nízké sazby, nejistota ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky a jeho nízká cena. Nejnovější vlnu zájmu pak stříbro vzbudilo po hlasování Velké Británie o odchodu z Evropské unie.

„Na trzích se několikasetnásobně navýšila nabídka papírového stříbra oproti stříbru fyzickému. Stříbro se tak stalo jednou z nejpodhodnocenějších investic,“říká Brůna.

Stříbro je nyní podle Brůny velmi nedostatkový drahý kov, objev nových nalezišť je dnes již takřka vyloučený. Největšími producenty stříbra jsou Mexiko, Peru, Čína, Austrálie a Rusko. Narůstající nároky trhu však dnes už jejich možnosti přesahují.

Stříbra je nedostatek, poptávka je velká

„Na rozdíl od zlata je trh stříbra malý, což je dáno jeho fyzickým nedostatkem. Stříbro se hojně využívá v medicíně, vědě, umění nebo třeba v automobilovém průmyslu. Od roku 2013 se například zvyšuje i prodej stříbrných šperků. Poptávku táhnou především asijské země,“ říká Vladimír Brůna.

Proces výkupu stříbra je podle Brůny stejný jako u zlata. Ceny kopírují cenu na burze. Stříbro není na rozdíl od zlata osvobozeno od DPH. Pokud tedy kupující není plátcem DPH, při výkupu DPH ztrácí.

Celosvětová poptávka po stříbru podle dat AIKM loni stoupla o tři procenta na rekordních 1,17 miliardy trojských uncí. Loňský rok také znamenal rekordní zájem o stříbrné mince a slitky. Obchodníci na celém světě prodali 292,3 milionů uncí investičního stříbra, což znamená oproti roku 2014 nárůst o 16 procent. Mincovny celosvětově zažívají nárůst poptávky a začínají pociťovat nedostatek fyzického stříbra.

Zvýšila se také poptávka ze strany fotovoltaického průmyslu, pro který je právě stříbro klíčovým prvkem. Důvodem je především nárůst čínských investic do tohoto odvětví.

„Stříbro obecně slouží k uchování hodnoty majetku i jako protikrizová investice. Drahé kovy jsou prostředkem k diverzifikaci a ochraně portfolia. Stříbro je však navíc strategickou a nenahraditelnou surovinou, jejíž zásoby se tenčí a stává tak se stále vzácnější,“popsal Brůna.

Témata: stříbro | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky