Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení DPH ovlivní spotřebu domácností, léky nakoupí na rok dopředu

Zvýšení DPH ovlivní spotřebu domácností, léky nakoupí na rok dopředu

Foto: Pixmac

České domácnosti tvrdí, že změna daně z přidané hodnoty (DPH) ovlivní jejich spotřebu, třetina si navíc myslí, že se cena potravin zvýší více, než jen o vyšší DPH. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Factum Invenio, zveřejněných ve středu.

Podle odhadu lidí se změna nepřímých daní nejvíce projeví u základních potravin, jako jsou maso, pečivo, mléčné výrobky či ovoce a zelenina. "U těchto kategorií lidé očekávají, že obchodníci zvýšenou sazbu DPH plně přenesou na spotřebitele. Až třetina lidí si navíc myslí, že obchodníci zvýšení DPH využijí a zboží zdraží více, než jen o daňové navýšení," přiblížil výsledky průzkumu Miroslav Fous z Factum Invenio. Nejvíce změna DPH ovlivní lidi při nákupu masa a masných výrobků (68 procent dotazovaných uvedlo, že změna DPH bude mít na jejich nákup vliv), pečiva (65 procent) či mléka a mléčných výrobků (64 procent). Naopak nejméně se daňová změna promítne do nákupu dětských plen (16 procent). Lidé v průzkumu také odpovídali, že na konci roku některé potraviny nakoupí do zásoby. "Například u léků a doplňků stravy lidé deklarují, že se předzásobí až na jeden rok. Nakoupit do zásoby lidé chtějí také například cukr nebo mouku," doplnil Fous.

Témata:  DPH

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy