Studené léto trápí stánkaře, menší tržby hlásí i koupaliště

Máme za sebou dva týdny prázdnin, ale počasí v Česku zrovna moc letní není. A tak nejen děti, ale i rodiče a provozovatelé letních atrakcí, koupališť nebo stánků doufají, že zbytek prázdnin bude teplejší. Jenže počasí by se mělo umoudřit až koncem příštího týdne.

Zmrzlina, ilustrační fotografie
reklama

Prázdná koupaliště i hřiště na plážový volejbal a prázdno třeba i u stánků se zmrzlinou. Tento způsob léta se zdá zejména těm, které turisté živí, poněkud nešťastným.

"Měli jsme mít dneska letní dovádění a akci, na kterou jinak chodí dva až tři tisíce lidí, ale museli jsme ji kvůli špatnému počasí zrušit," sdělil Martin Málek, mluvčí provozovatele jihlavského aquaparku. Pokud je hezky, bývá tu přitom hlava na hlavě.

Letos byste se v bazénech sami a opuštění mohli i bát. Však návštěvnost je oproti loňsku o více než polovinu nižší. A úbytek návštěvníků stojí desítky tisíc korun denně. "Je to katastrofa, máme o šedesát procent méně lidí," potvrdil Málek.

Nikdo nehraje ani plážový volejbal a lidé místo triček a kraťasů oblékají spíše bundy a svetry. A třeba zmrzlinářky se ve svých stáncích doslova nudí. A i v obchodech se sezónním letním zbožím lidé místo slunečníků nebo bazénů kupují úplně jiné věci.

"V porovnání s loňským a předloňským létem jsme výrazně teplotně podprůměrní a výrazně srážkově nadnormální. Nejbližší týden přinese převážně letní teploty, ojediněle i tropické," prohlásila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Doufáme, že přijde teplé léto a konečně to začne," přeje si Málek. Jenže na přelomu července a srpna by se měly vrátit znovu teploty okolo 20 stupňů a déšť. O moc lépe to zatím nevypadá, ani co se týče dlouhodobé předpovědi na zbytek prázdnin.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky