Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nesmyslných zákonů: Zabíjačka bude i pro sousedy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zabijačkové produkty teď budete moci dát i sousedům a známým. Na svém jednání to odsouhlasila vláda. Dosavadní právní úprava umožňovala spotřebovat produkty jen v domácnosti chovatele.

Vláda v pondělí schválila návrh novely veterinárního zákona, která mimo jiné zmírnila pravidla pro domácí zabíjačky. Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, například při zabíjačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i osoby blízké chovateli.

"Narovnali jsme tak stav, který v praxi existuje. Blízké osoby si obvykle odnášejí ze zabíjačky výslužku. Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval. Toto znění paragrafů ale bylo zbytečně přísné, proto jsme ho upravili tak, aby odpovídalo zvyklostem našeho venkova, které nikomu neubližují a patří k naší tradici,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zvýší se také věk pro domácí porážky skotu z 24 na 72 měsíců. Možnost doma porážet maximálně dvouletý skot byla zavedena jako preventivní opatření při epidemii BSE (tzv. nemoc šílených krav). Tato choroba se u nás ale neobjevila již dlouho, proto Evropská komise zařadila Českou republiku mezi země, které mohou zavést mírnější pravidla.

Zkrátila se také lhůta, do kdy musí chovatel domácí porážku nahlásit - ze sedmi dnů na tři. Pokud se zvíře zraní nebo trpí, bude moci zemědělec provést nucenou porážku i mimo jatky.

Zákon se zabývá například i tzv. množírnami. "Novelou zarazíme neetický obchod se zvířaty provázený jejich utrpením, tedy množírny psů. Každý, kdo bude chovat více než pět fenek, bude mít zároveň povinnost nahlásit to veterinární správě. Tím získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází,“ řekl Marian Jurečka.

Novela poprvé zavádí povinnou registraci útulků pro toulavá zvířata, aby tato zařízení mohla být pod veterinárním dozorem. Ministerstvo tak chce zabránit vzniku nezmapovaných černých útulků, které zvířatům někdy poskytují pochybnou a nevhodnou péči.

Témata:  zákony Maso

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy