Stát chce znárodňovat domy, které chátrají

Pokud se majitel o dům deset let nestará, připadne státu a obec rozhodne, co s nemovitostí bude. Počítá s tím novinka v návrhu občanského zákoníku, který půjde příští týden do Sněmovny, informuje v pondělním vydání deník MF DNES.

reklama

Mělo by to konečně přinést záchranu polorozbořených zámečků, ruin a squatů, nebo alespoň umožnit jejich zajištění před pádem na kolemjdoucí. Týká se hlavně budov, jejichž oprava by stála víc, než za kolik je lze prodat.
 
Zákoník obsahuje i vysvětlení, co se rozumí tím, že je dům "opuštěný". Když se vlastník nijak o budovu nezajímá a nestará se o ni deset let, má se za to, že ji opustil. "Jde bezesporu o přelomovou větu v zákoně, která nejspíš vyvolá různé spory, i pokud jde o její ústavnost. Tam totiž chybí jakákoli náhrada za to vyvlastnění. Opuštěná nemovitost má samozřejmě vlastníka, ale jde o případy, kdy ji fakticky neužívá. Stát by musel nejdřív vlastníka vyzvat, jestli dům přece jen nechce užívat," říká v MF DNES poslanec a právník Stanislav Polčák (TOP 09).
 
Polčák minulý týden navrhl ještě upřesnění, aby nemovitost získal raději stát než obec, neboť menší obce by mnohdy neměly peníze ani na pojištění, kdyby spadla a někoho zasypala. Další právník - poslanec Jeroným Tejc z ČSSD - říká, že zákon by pomohl třeba u majetku nevypořádaného od války, kdy jako vlastníci jsou často vedeni lidé, které nelze dohledat, píše MF DNES.

Témata: znárodnění

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky