Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde tankovat při cestě do zahraničí? Přehled cen v 28 zemích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Tisíce Čechů každoročně vyrážejí na dovolenou vlastním autem. Rozdílné ceny benzínu a nafty napříč jednotlivými státy dávají příležitost ušetřit nemalé výdaje.

Blíží se období dovolených a mnoho Čechů řeší dopravu do zahraničí. V loni vycestovalo nejvíc českých turistů na Slovensko, do Chorvatska, Itálie a Rakouska. Do těchto destinací často jezdí svým vozem. Cena dopravy tvoří významnou položku v nákladech na dovolenou, proto je výhodné si rozmyslet předem, kde tankovat.

Například Itálie má výrazně dražší pohonné hmoty než ostatní destinace, levně nevychází ani Chorvatsko. Ceny v ČR jsou pak ve srovnání s většinou zemí EU levnější, výjimkou jsou poslední čerpací stanice před hranicemi.

"Itálie patří k nejdražším evropským zemím vůbec. Rozhodně tedy doporučuji natankovat po cestě v Rakousku, kde je nafta oproti Česku dražší jen o 66 haléřů a natural 95 o jednu korunu a 47 haléřů," uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která analyzuje vývoj cen pohonných hmot v EU. "Na cestě do Chorvatska je pak výhodnější tankovat opět v Rakousku, popřípadě Maďarsku," dodává.

Přehled ZDE

Nástrahy v označeních

Pohonné hmoty v zahraničí mají různé názvy, proto se člověk může lehce splést a natankovat špatně. Je známo, že bezolovnatý benzin, který může mít jiný název, se značí zeleně a nafta černě. Před načerpáním nesprávného paliva vás ochrání rozdílná šíře tankovací pistole na stojanu.

Jak zaplatit?

Nejjednodušší je platit v hotovosti, převážná většina čerpacích stanic přijímá také kreditní nebo platební karty, především VISA a MasterCard. O možnosti platby kartou se raději informujte před tím, než začnete tankovat, některé karty nemusí být v zahraničí použitelné. V zahraničí jsou velmi populární samoobslužná čerpadla. Na italských pumpách jsou obvyklé stojany, které přijímají bankovky - automat vydá množství paliva odpovídající vložené bankovce, proto je třeba se ujistit, že se vám vejde do nádrže. Ve Švýcarsku automaty přijímají i platební karty.

Témata:  pohonné hmoty dovolená

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.