Stát chce zavést povinný poplatek za rekreaci

Dovolená v Česku se rodinám pravděpodobně prodraží. Chystaná novela o místních poplatcích totiž počítá s tím, že se zvedne poplatek za rekreační pobyt. Dnes je to maximálně patnáct korun na osobu. Nově by se mělo platit zhruba jedno euro tedy 27 korun za noc - poplatek by měl být navíc oproti dnešku pro všechny obce povinný.

Ilustrační fotografie
reklama

V Plumlově na Prostějovsku odhlasovali rekreační poplatek ve výši sedm korun. To, že by ho měli v budoucnu zvýšit až čtyřnásobně se místnímu starostovi nelíbí. "Jako by se naše republika řídila heslem, sedřeme z lidí kůži, jen ať od nich něco vybereme, to není šťastné řešení," komentoval to starosta Plumlova Adolf Sušeň.

V Plumlově nyní na rekreačních poplatcích vyberou ročně asi 40 tisíc – peníze pak vrací třeba do oprav místního kempu - letos nechali udělat nové toalety. To je i záměr ministerstva - motivovat obce, aby peníze vkládaly zpět do cestovního ruchu. "Máme nové sociálky, příští rok budou sprchy, rozvody, odpady…," dodal Sušeň.

Obce se mohou nyní rozhodnout, zda vůbec poplatky vybírat. Strop je 15 korun za osobu na noc. Ministerstvo chce v novele zákona prosadit poplatek 27 korun. Čtyřčlennou rodinu by to při týdenním pobytu vyšlo na zhruba osm stovek.

Podle ministerstva pro místní rozvoj dnes poplatek využívá zhruba jen 14 procent měst a obcí, nově by jej měly vybírat všechny, které mají nějaké ubytovací zařízení.

Zavedení plošné povinnosti se nelíbí ani Svazu měst a obcí. "Jsou obce, kde je třeba jen jeden malý penzion a je otázka, zda by to vybírání nebylo dražší, než kolik ta obec tím vydělá," říká ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Se zvýšením poplatku svaz souhlasí - motivační by podle něj bylo - pokud by obec vybrané peníze investovala do cestovního ruchu a stát by jí stejnou částku přidala. 

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky