Důchody lepší díky imigrantům? Odbornice promluvila

V souvislosti s debatou o přijetí migrantů se často hovoří o tom, že uprchlíci by mohli "nakopnout" ekonomiku a tak například přispět na důchody. Analytička Lenka Zlámalová ale tvrdí, že migrace nám budoucí důchody nezajistí a budeme jednoduše muset pracovat déle.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

"Cizinci náš penzijní systém nezachrání," uvedla v pořadu Pro a proti analytička Zlámalová s tím, že migrace například z Ukrajiny nebo Ruska nejen penzijnímu systému sice prospívá, u nás by to ale nefungovalo. 

"Naše demografická data jsou jedna z nejpříšernějších v celé Evropě. Současný důchodový systém není udržitelný. Navíc, imigranti z Blízkého východu nemají zájem jít do České republiky a nemělo by být naším zájmem je aktivně lákat," dodala Zlámalová.

"Naprosto nevěřím koncepcím jako je Průmysl 4.0 a podobně. Počet pracovních míst v živé ekonomice je neomezený, záleží na tom, jak je společnost tvořivá. Bude na nás, jakou míru podnikavosti a schopnosti riskovat budeme mít. Naším zájmem je, a cizinci jsou toho součástí, aby pracovala co největší část společnosti, takže nás čeká odsouvání odchodového věku do důchodu, není to možné jinak," podotkla na Českém rozhlasu.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek ale tvrdí, že migrace už české ekonomice pomáhá. "Cizinci jedním zdrojem pro penzijní systém už jsou. Už dnes máme okolo 300 tisíc zaměstnanců z ciziny. A jestli Evropská unie otevře hranice s Ukrajinou a Tureckem, budou přicházet další lidé," uvedl.

K nám podle něj přicházejí lidé spíše ze středních vrstev, kteří jsou ochotní a schopní pracovat. "Často mají i poměrně vysokou kvalifikaci. Jazyková bariéra prakticky neexistuje, zejména u mladé generace Rusů, kterých k nám přichází čím dál tím více. Tito lidé mají tendenci se rychle naučit česky, splynout s českým prostředím a žít tady," vysvětlil.

"Dnes platí, že pokud nestačí na důchody peníze vybrané na pojistném, musí se doplnit ze státního rozpočtu. Pak je tedy jedno, jakým způsobem do státního rozpočtu peníze získáme, musí být prostě dostatečně produktivní ekonomika, která na to vydělá, a musíme mít daňový systém, který dokáže z ekonomiky stáhnout prostředky potřebné na sociální účel. Já nepochybuji, že se to Česká republika naučí. Uměla to dosud, bude to umět i v budoucnosti," dodal.

Témata: důchody | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky