Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VZP poprvé přiznala, že jí došly peníze

VZP poprvé přiznala, že jí došly peníze

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Účty největší zdravotní pojišťovny, která platí většinu péče, jsou na nule. Všeobecná zdravotní pojišťovna poprvé přiznala, že už má jen tolik, kolik zrovna vybere, informují v úterním vydání Hospodářské noviny.

"Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne," řekl Hospodářským novinám mluvčí Jiří Rod. Ještě před dvěma lety přitom bylo běžné, že zdravotní pojišťovny měly dohromady na účtech rezervy v řádu 60 dní. To se ale v poslední době rychle mění. "Vlivem ekonomické krize objem nákladů na péči roste více než objem příjmů. Schodek jsme byli schopni krýt do poloviny letošního roku," vysvětlil Rod. Teď tak reálně hrozí, že se peníze na lékařskou péči začnou zpožďovat, což může mít na nemocnice citelný dopad, píší Hospodářské noviny.

Témata:  VZP

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.