Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si oblíbili nakupování na internetu

Češi si oblíbili nakupování na internetu

Foto: Pixmac

Zájem Čechů o nakupování stále roste, nezanedbatelný podíl na tomto růstu mají také slevové servery, kam však směřují významně nižší částky, než do e-shopů. Vyplývá to ze srpnové výzkumné studie společnosti Mediaresearch na téma E-commerce zveřejněné v úterý.

Na internetu Češi stále nejvíce nakupují počítače, notebooky a počítačové doplňky. Dvojkou v sortimentu jsou, podobně jako loni, oblečení a obuv. Zajímavý růst letos zaznamenaly sportovní vybavení, kosmetika a drogerie a doplňky, šperky či hodinky, které v porovnání s loňským výzkumem pořídilo přes internet více lidí. Trh celkově roste, některé druhy zboží však nemají štěstí ani na internetu. Příkladem hovořícím za všechny jsou filmy a videa. Podíl lidí, kteří si tento typ zboží v posledních 12 měsících pořídili, oproti loňskému výzkumu poklesl o čtvrtinu. Nakupování na internetu je v Česku doménou mladších uživatelů se středním nebo vysokoškolským vzděláním. Frekvence nakupování se citelně zmenšuje u věkové kategorie nad pětapadesát let. Muži nakupují na internetu srovnatelně často jako ženy, ale celkově v minulém roce utratili přes internet více peněz než ženy. To je do jisté míry dáno sortimentem zboží, které si muži pořizují.

"Určité rozdíly mezi nakupováním žen a mužů se totiž projevují právě při pohledu do nákupních košíků. Zatímco počítače, notebooky či počítačové doplňky koupila na internetu v posledních 12 měsících polovina respondentů - mužů, z žen tak učinila necelá třetina. U oblečení a obuvi je tomu právě naopak," poznamenala manažerka výzkumného projektu Hana Friedlaenderová.

Témata:  internet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy