Dostaňte své peníze pod kontrolu. Pomůže vám finanční plán

Jak vyplynulo z nedávného průzkumu ING Bank, tři ze čtyř Čechů, kteří si dávají novoroční předsevzetí, chtějí v nějakém ohledu zlepšit svou finanční situaci. Aktuální změny, jako je definitivní zrušení druhého pilíře důchodové reformy nebo změny v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření, jsou nyní o důvod víc, proč věnovat osobním financím pozornost. Užitečným nástrojem, jak dostat vlastní peníze pod kontrolu, je finanční plán. Někdo se do jeho tvorby pustí svépomocí, jiní zajdou do banky či spořitelny, další si domluví schůzku s finančním poradcem. Jak by měl správný finanční plán vypadat, aby skutečně plnil svůj účel, tedy především zhodnocoval vaše peníze? Podívejte se na několik rad odborníka, díky kterým budete vědět, na co si dát pozor a nenaletíte plánům šitým „horkou jehlou“.

Ilustrační fotografie
reklama

„Při sestavení kvalitního finančního plánu vyhodnotíte vlastní finanční situaci, určíte si cíle, kterých chcete prostřednictvím peněz v budoucnu dosáhnout a stanovíte způsoby, jak tyto cíle uskutečnit,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.

Kdo by si měl finanční plán udělat?

Nabízí se odpověď, že každý, kdo chce mít své finance pod kontrolou a chce uchovat nebo zvýšit jejich hodnotu. Udělat si nějakou variantu finančního plánu není nikdy příliš brzy, riziko hrozí spíše v opačném případě – tedy, že se zájemce rozhodne příliš pozdě a například nestihne při spoření na penzi využít možnosti, které nabízí dlouhodobé zhodnocování finančních prostředků.

Na co si dát pozor?

„Člověk by se měl vyvarovat předem připravených balíčků služeb, které mu někdo nabídne na první schůzce po pěti minutách, aniž by se seznámil s finanční situací dotyčného a jeho plány do budoucna. „Neexistuje jeden univerzální finanční plán, který by bylo možné použít pro každého. Naopak každý člověk má specifické cíle a možnosti jak jich dosáhnout, proto je finanční plánování vždy individuální záležitostí,“ říká Dušan Šídlo.

Kde začít?

Tvorba plánu by měla začít stanovením cílů a horizontu, kdy jich chceme dosáhnout. Pokud nebudete vědět, čeho a kdy chcete po finanční stránce docílit, těžko budete hledat optimální strategii a spíše budete jen tápat. Cíle mohou být různé – od koupě bydlení, přes zhodnocení úspor, splacení dluhů až například po zajištění na stáří. Dále finanční plán slouží k tomu, aby si každý uvědomil, jak velký majetek skutečně vlastní, například byt v hodnotě tři miliony korun, který je kryt stejně vysokou hypotékou, vlastně znamená, že čisté jmění člověka se rovná nule.

„Dalším cílem finančního plánu je, aby byl majetek vhodným způsobem diverzifikován. Mít naprostou většinu majetku v akciích nebo nemovitostech, není ta nejsprávnější cesta,“ dodává Dušan Šídlo.

Bez správných dat to nejde

Dalším důležitým krokem je důkladné zhodnocení toho, jak si s financemi aktuálně stojíte a jaký máte v tomto ohledu výhled do budoucna. Znamená to co nejpodrobněji zaznamenat především pravidelné příjmy a výdaje, movitý i nemovitý majetek, závazky a jejich výši. Nezapomeňte ani na všechny smlouvy jako jsou pojistky či penzijní připojištění. Pokud žijete v páru, promítněte do tvorby plánu i společné finance či majetek. „Finanční plán založený na nepravdivých údajích nemůže přinést očekávané výsledky. Musíte proto najít finančního poradce, kterému budete skutečně důvěřovat a nebudete se mu bát sdělit vaši skutečnou příjmovou a majetkovou situaci. Přidaná hodnota poradce spočívá mimo jiné v tom, že se na vaši situaci podívá někdo jiný, než jste vy sami,“ říká Dušan Šídlo

Vyberte to nejlepší

Vyhodnocení a doporučení optimálních prostředků, jak na základě vašich možností dosáhnout vytyčených cílů, je nejsložitější části finančního plánování. Na trhu je obrovské množství finančních produktů od investic přes spoření po pojištění. Porovnat jednotlivé možnosti a sestavit jejich funkční kombinaci zabere trochu času. Kvalitní finanční poradce si na takovou analýzu vezme dostatek času, nedivte se proto, že vám návrhy řešení předloží obvykle až na další schůzce. Naopak pokud někdo přijde s rychlým řešením, může to být signál, že plán není kvalitně vypracovaný.

Ptejte se

Rozhoduje se o vašich penězích, žádná otázka proto není hloupá nebo zbytečná. Pokud nebudete něčemu rozumět nebo budete mít o některém nástroji pochybnosti, kvalitní poradce by vám měl být vždy schopný vysvětlit smysl dané věci. Pokud začne jen opakovat nicneříkající předem naučené fráze, měli byste zpozornět, protože nabídka pro vás nemusí být výhodná.

Aktualizujte

Nevěřte těm, kdo tvrdí, že finanční plán není třeba aktualizovat. Nejde o jednorázovou záležitost. Je vhodné po čase zkontrolovat, zda se vytyčené plány daří naplňovat. Pokud tomu tak není, nebo se objevily nějaké nové podstatné skutečnosti (nové zaměstnání, přírůstek do rodiny, dědictví), je vhodné plán aktualizovat a přizpůsobit novým skutečnostem.

Témata: CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky