Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v označování piv. Zmizí ležák, přibudou jiná piva. Jaká?

Pivo, ilustrační fotografie
Pivo, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čeští pivaři si už brzy budou asi muset zvyknout na jiné označování piv. Zmizí například ležák, ale objeví se jiná a přesnější označení

Pokud změna v označování piv projde, z pultů "zmizí" například piva označená 11° a 12°. Ta by se dále označovala jen jako "plná piva" a ležák pouze jako pivní styl! Zvažuje to ministerstvo zemědělství. Piva nad 13° by se označila za "silná", ne speciální. Informuje o tom dnešní vydání Blesku.

Po změně volají hlavně minipivovary. Podle jejich svazu je totiž dosavadní značení svazovalo. „Nyní se za ležák značí i svrchně kvašená piva či piva pšeničná," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18°) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Nově by se na lahvích musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Jinak bude toto označování stupňovitosti pouze dobrovolné. Pokud se změnu podaří prosadit, mohla by začít platit už letos v létě.

Témata:  alkohol pivo

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.