Cesta potravin: V centrálních skladech mají před Vánoci napilno

Cesta potravin za konečným spotřebitelem bývá často velmi složitá. Aby se veškerá logistika zásobování zjednodušila, využívají velké společnosti svých centrálních distribučních skladů. Jeden takový jihomoravský jsme navštívili v plném předvánočním vytížení.

Ilustrační fotografie
reklama

Vánoce se neúprosně blíží. Napilno mají nejen obchodníci, jejichž tržby strmě stoupají, ale i jednotlivé firmy, které zboží vyrábějí. K zákazníkům se musí včas dostat tisíce dárků. A samozřejmě i tuny potravin, aby byly vánoční hody opravdu štědré.

Dostat ale zboží od výrobního pásu až na pulty obchodů je poměrně náročná operace. Vypravili jsme se proto do jednoho skladu, abychom předvánoční shon znamenali.

Moderní distribuční sklad společnosti Hamé o ploše více než 20 tisíc metrů čtverečních byl ve Starém Městě na Uherskohradišťsku vystavěn v roce 2006. Kapacita tohoto skladu, který se nachází na strategickém místě nedaleko výrobních závodů firmy, je 40 tisíc paletových míst. Každý den sem kamiony dovezou přibližně 1500 palet zboží a stejný počet palet sklad zase každý den opustí.

"Tudy putuje 90 % všech výrobků Hamé. Ze závodu jsou sváženy sem a potom jdou dále do jednotlivých prodejních míst. Dá se říci, že odsud vyvážíme výrobky do zhruba 40 zemí světa," popisuje činnost skladu PR manažer společnosti Hamé Petr Kopáček. V předvánočním období, jako je právě nyní, je provoz ve skladu o 60 % vyšší než po zbytek roku. Zvýšená poptávka je hlavně po potravinách sloužících na přípravu tradičních vánočních jídel, jako například po nakládaných okurkách, zeleninových směsích či majonézách.

Uvnitř Centrálního distribučního skladu se nacházejí sedmipatrové skladové police dosahující výše až čtyřpodlažního domu. Chod tohoto obrovského skladu pak zajišťuje přibližně 130 zaměstnanců. V kamionech odsud míří zboží přímo za zákazníky do regálů obchodů po celé republice. Jeden specializovaný obchod například otevřelo Hamé i v nedalekých Babicích. "Je to naše vzorková prodejna, kde je na jednom místě celý sortiment pohromadě," vysvětluje generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Témata: potraviny | Hamé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky