Za vodu si připlatíme. Spotřeba klesla, ale cena dál roste

Příští rok si budeme muset za vodu opět připlatit. Kubík vody bude v České republice stát skoro stejně jako v Německu. S její spotřebou jsme se přitom dostali až na hygienické minimum. Cenu vedle inflace a modernizace vodovodů nejvíce navyšují rostoucí zisky soukromých firem.

reklama

V roce 1990 stál kubík vody korunu, dnes je to průměrně 87 korun a bude hůř. Za posledních 20 let spotřeba vody klesala a vodárenské firmy neustálé zdražování zdůvodňovaly také tím, že na něčem vydělávat musejí. Poslední rok už spotřeba neklesá, cena se ale zvyšuje dál.

"Je to past na spotřebitele, protože jsme mezi trubky a lidi postavili soukromé subjekty, které sem přišly vydělávat a ty si to odůvodní vždycky. Tohle je přesně způsob, jak zdůvodnit cenu vody," popsal vodárenský konzultant Radek Novotný.

Před pětadvaceti lety byla průměrná spotřeba vody jednoho člověka 170 litrů za den, dnes je to dvakrát méně, přesto je účet za vodu čím dál vyšší.

"V současné době je velký rozdíl mezi cenami vodného a stočného, pohybuje se mezi 38 a 99 korunami za kubík. Ministerstvo životního prostředí nevidí důvod, aby se cena vodného a stočného zvyšovala," uvedla pro TV Nova mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Záleží tedy především na tom, kdo vodu prodává. U nás jsou to soukromé nebo obecní firmy, které si do ceny mohou započítat náklady spojené s distribucí i přiměřený zisk. 

"Problém je v tom, že v ČR máme velký počet soukromých firem, které trubky nevlastní a prodávají pouze vodu. Takže když zvednou cenu vody, vyinkasují vyšší cenu a současně i vyšší zisky. A protože nevlastní tu infrastrukturu, peníze odtečou do zahraničí," informoval Novotný.

Na veřejné vodárny je napojeno více než 94 procent obyvatel české republiky. Tedy skoro 10 milionů lidí se bude muset s narůstající cenou vody jednoduše smířit.

Na českém trhu většinu vody prodávají čtyři soukromé firmy - z Rakouska, Španělska a Francie.  

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky