Jak vybrat první auto pro začínajícího řidiče?

Velkou část těžkých dopravních nehod podle statistik způsobí nezkušení řidiči. Nejde jen o to, že by více riskovali. Často si také vyberou auto, které je pro začínající automobilisty nevhodné.

Ilustrační fotografie
reklama

Máte čerstvý řidičák a vybíráte své první auto? Na trhu ojetých vozů je velký výběr, takže co by vlastně pro vás jako pro začátečníka bylo nejlepší? Důležité samozřejmě je, na co auto potřebujete, ale prakticky u všech vozů platí, že by měly být co nejjednodušší a uživatelsky nejpříjemnější.

Každý začínající řidič by se měl umět soustředit na řízení a provoz kolem sebe, takže by ho v autě nemělo nic rozptylovat. Hledejte proto auta s přehledným a jednoduchým interiérem, bez zbytečných rušivých věcí.

Mějte z auta dobrý výhled na všechny strany, ať vám jde snadno například parkování. V tomto ohledu je lepší se pro začátek podívat po menším voze. "Pasivní i aktivní bezpečnost malých moderních vozů je na velmi vysoké úrovni,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA.

Ideálními vozy pro začátečníky jsou tak například modely Škoda Fabia, Volkswagen Polo, Renault Clio či například Ford Fiesta. Na trhu ojetých vozů je navíc velmi široký výběr, můžete mít jak benzínový motor, tak i oblíbené diesely či vozy na LPG.

"Žádané jsou dnes i kompaktní vozy kategorie SUV nebo malé crossovery, jako například Opel Mokka či Citroën Cactus,“ dodává Svoboda. Tyto vozy mají vedle atraktivního vzhledu často slušnou výbavu a bývají i s pohonem všech kol.

Podívejte se také na výsledky nárazových testů organizace Euro NCAP, ať víte, jak si vaše auto stojí po stránce bezpečnosti. Protože se dnes na bezpečnost vozů klade velký důraz, vozy z posledních zhruba deseti let jsou už opravdu velmi bezpečné.

 
Psali jsme: Podzim a zima za volantem: Jak lépe vidět a být viděn?

I v malých vozech nechybí často ABS nebo ESP, což jsou základní asistenční systémy. Nyní se přidávají i další systémy, například sledování mrtvého úhlu v zrcátkách. Od roku 2011 je ESP na trzích EU povinné, takže ho mají všechny vozy od tohoto roku. ABS je samozřejmostí již zhruba deset až patnáct let.

"Začínající řidič by se ale neměl spoléhat výhradně na asistenční systémy a měl by si uvědomit, že fyzikální zákony přepsat nelze,“ upozorňuje Tomáš Svoboda z Auto ESA. Airbagy pak fungují správně jen v součinnosti s bezpečnostním pásem a rozhodně nemohou nahradit jeho funkci. Pro bezpečnost je důležitá i správná poloha řidiče za volantem.

Začátečník by měl zvolit také rozumný výkon motoru, spousta řidičů určitě uvítá i možnost koupě vozu s automatickou převodovkou. Navíc moderní automat, kterých je na trhu stále více k dispozici, může začátečníkovi pomoci snížit spotřebu paliva a také usnadní například předjíždění a jízdu v koloně.

Pokud s řízením teprve začínáte, jezděte při každé příležitosti. Pravidelné ježdění vám pomůže si rychle všechny procesy řízení auta zautomatizovat, abyste nad nimi nemuseli přemýšlet. Nejistým řidičům pomůže jezdit pravidelně stále tu samou trasu.  

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky