dTest: Tisíce domácností se během prvního týdne registrovalo ke změně dodavatele energií

Kampaň „Chci výhodnější energie“ spustila nezávislá spotřebitelská organizace dTest, která si klade za cíl získat nízké ceny a lepší podmínky od dodavatelů elektřiny a plynu pro zapojené účastníky. Registrace je nezávazná a po týdnu od spuštění se do hromadné změny dodavatelů energií přihlásilo přes 8 000 domácností.

Ilustrační fotografie
reklama

Smyslem kampaně je spojit síly, a získat tak silnější vyjednávací pozici vůči dodavatelům energií, tedy i nižší ceny a lepší smluvní podmínky pro zapojené spotřebitele. Organizátoři předpokládají desítky tisíc zaregistrovaných domácností.

„Hromadná změna dodavatele je založena na jednoduchém principu: čím více lidí se zapojí, tím silnější vyjednávací pozici společně mají, a tím lepší podmínky dodávek elektřiny a plynu mohou získat. Jsme rádi, že kampaň vzbudila zájem spotřebitelů, lidé chtějí změnu,“ uvádí Martin Černý, ředitel spotřebitelské organizace dTest.

Podmínky aukce ohlídá dTest

Registrace je zcela nezávazná a bezplatná. Po ukončení této fáze proběhne v únoru 2016 online aukce, v níž bude vybrán dodavatel energií, který předloží nejlepší nabídku. Po aukci každý zaregistrovaný spotřebitel obdrží osobní nabídku s výpočtem možné úspory při změně dodavatele. Bude jen na něm, zda se ji rozhodne přijmout, nebo ne. 

Zkušenosti z evropských zemí ukazují, že hromadné změny dodavatelů energií mají potenciál iniciovat změny na celém trhu. „Byli jsme svědky toho, že i ti dodavatelé, kteří se do aukce nezapojili, nakonec snížili ceny,“ podotýká Örjan Brinkman, prezident Evropské spotřebitelské organizace (BEUC), která hromadné změny dodavatelů energií dlouhodobě podporuje.

Domácnosti v České republice často platí za elektřinu a plyn více, než je nutné. Trh není transparentní a spotřebitelé mají obtíže se zorientovat v nabídce a vyhodnotit, který produkt je pro ně nejvýhodnější. Tyto bariéry mnoho spotřebitelů odrazují od změny dodavatele, a tak zůstávají u toho stávajícího, ačkoli pro ně podmínky nejsou výhodné. Proto se dTest rozhodl uspořádat hromadnou změnu dodavatelů energií. Je to vůbec poprvé, co podobnou akci v Česku pořádá spotřebitelská organizace.

Registrace probíhá na webových stránkách www.ChciVyhodnejsiEnergie.cz. Zapojit se mohou spotřebitelé z celé České republiky. Uživatelé, kteří mají své jméno vedeno na více odběrných místech, se mohou do kampaně přihlásit pro každé místo zvlášť. Maximální úroveň spotřeby elektřiny je 50 000 kWh za rok, v případě plynu je to 100 000 kWh.

Témata: energetika | dTest

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky