Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet osobních bankrotů se nadále zvyšuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Počet návrhů bankrotů v říjnu stoupl u fyzických osob podnikatelů, obchodních společností i osobních bankrotů, informuje Czech Credit Bureau.

V říjnu letošního roku bylo oproti září vyhlášeno méně bankrotů fyzických osob podnikatelů. Vzrostl naopak počet bankrotů obchodních společností a počet osobních bankrotů. Počty návrhů na bankrot mezi obchodními společnostmi i fyzickými osobami podnikateli vzrostly, podobně jako počet návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

V říjnu letošního roku bylo vyhlášeno 83 bankrotů obchodních společností, což je o jeden více než v září. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně výrazně zvýšil, konkrétně na 190 návrhů, což je o 51 více než v září. Bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v říjnu vyhlášeno 631 (o 14 méně než v září), návrhů na ně bylo podáno 831 (o 95 více).

V období od listopadu roku 2014 do října roku 2015 bylo vyhlášeno 1 020 bankrotů obchodních společností (o 279 bankrotů méně než v předchozím období) a 8 186 bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 1 020 více než v předchozím období). Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil o 21 %, zatímco počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se naopak o 14 % zvýšil. U 90 % bankrotů fyzických osob podnikatelů se jednalo o oddlužení.  Po odpočtu oddlužení se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů meziročně o 15 % snížil.

„Podle našich odhadů by mělo být za celý rok vyhlášeno něco málo přes 1 000 bankrotů obchodních společností. Rok 2015 by tak byl již druhým rokem, ve kterém počet bankrotů obchodních společností meziročně klesne, a to rychleji než mezi rokem 2013 a 2014. Celkový počet bankrotů fyzických osob podnikatelů sice bude v letošním roce vyšší než v roce předchozím, avšak dynamika růstu bude významně nižší,“ předpovídá Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau.

V říjnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (36) a Jihomoravském kraji (12 bankrotů). Žádný bankrot obchodních společností nebyl vyhlášen v Karlovarském kraji a v kraji Vysočina. Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech krajích s výjimkou Karlovarského kraje (+ 38 %) a Jihočeského kraje (+ 18 %). K největšímu poklesu došlo v kraji Vysočina (- 47 %) a v Moravskoslezském kraji (- 36 %).

Živnostníci v říjnu nejvíce bankrotovali v Moravskoslezském kraji (87) a ve Středočeském kraji (78 bankrotů), naopak nejméně bankrotů zaznamenali ve Zlínském kraji (21) a v kraji Vysočina (24 bankrotů).

Osobní bankroty

V říjnu bylo vyhlášeno 1 347 osobních bankrotů, což je o 17 více než v září. Zvýšil se také počet podaných návrhů na osobní bankrot, konkrétně na 1710, což je o 148 návrhů více než v předchozím měsíci.

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno 16 790 osobních bankrotů, což je o 2 596 bankrotů méně než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů snížil o 13 %. V průměru bylo letos vyhlášeno 1 413 osobních za jeden měsíc. V období od listopadu roku 2014 do října roku 2015 bylo podáno 20 276 návrhů na osobní bankrot, což je o 3 037 návrhů méně než v předchozím období. Meziročně se počet návrhů na osobní bankrot snížil 13 %.

„Očekáváme, že v letošním roce bude vyhlášeno necelých 18 000 osobních bankrotů a jejich počet se tak meziročně sníží o 5 %. Rok 2015 by se tak stal již druhým rokem, ve kterém počet osobních bankrotů klesne,“ dodává Věra Kameníčková.

Témata:  lidé firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.