Počet osobních bankrotů se nadále zvyšuje

Počet návrhů bankrotů v říjnu stoupl u fyzických osob podnikatelů, obchodních společností i osobních bankrotů, informuje Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie
reklama

V říjnu letošního roku bylo oproti září vyhlášeno méně bankrotů fyzických osob podnikatelů. Vzrostl naopak počet bankrotů obchodních společností a počet osobních bankrotů. Počty návrhů na bankrot mezi obchodními společnostmi i fyzickými osobami podnikateli vzrostly, podobně jako počet návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

V říjnu letošního roku bylo vyhlášeno 83 bankrotů obchodních společností, což je o jeden více než v září. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně výrazně zvýšil, konkrétně na 190 návrhů, což je o 51 více než v září. Bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v říjnu vyhlášeno 631 (o 14 méně než v září), návrhů na ně bylo podáno 831 (o 95 více).

V období od listopadu roku 2014 do října roku 2015 bylo vyhlášeno 1 020 bankrotů obchodních společností (o 279 bankrotů méně než v předchozím období) a 8 186 bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 1 020 více než v předchozím období). Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil o 21 %, zatímco počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se naopak o 14 % zvýšil. U 90 % bankrotů fyzických osob podnikatelů se jednalo o oddlužení.  Po odpočtu oddlužení se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů meziročně o 15 % snížil.

„Podle našich odhadů by mělo být za celý rok vyhlášeno něco málo přes 1 000 bankrotů obchodních společností. Rok 2015 by tak byl již druhým rokem, ve kterém počet bankrotů obchodních společností meziročně klesne, a to rychleji než mezi rokem 2013 a 2014. Celkový počet bankrotů fyzických osob podnikatelů sice bude v letošním roce vyšší než v roce předchozím, avšak dynamika růstu bude významně nižší,“ předpovídá Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau.

V říjnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (36) a Jihomoravském kraji (12 bankrotů). Žádný bankrot obchodních společností nebyl vyhlášen v Karlovarském kraji a v kraji Vysočina. Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech krajích s výjimkou Karlovarského kraje (+ 38 %) a Jihočeského kraje (+ 18 %). K největšímu poklesu došlo v kraji Vysočina (- 47 %) a v Moravskoslezském kraji (- 36 %).

Živnostníci v říjnu nejvíce bankrotovali v Moravskoslezském kraji (87) a ve Středočeském kraji (78 bankrotů), naopak nejméně bankrotů zaznamenali ve Zlínském kraji (21) a v kraji Vysočina (24 bankrotů).

Osobní bankroty

V říjnu bylo vyhlášeno 1 347 osobních bankrotů, což je o 17 více než v září. Zvýšil se také počet podaných návrhů na osobní bankrot, konkrétně na 1710, což je o 148 návrhů více než v předchozím měsíci.

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno 16 790 osobních bankrotů, což je o 2 596 bankrotů méně než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů snížil o 13 %. V průměru bylo letos vyhlášeno 1 413 osobních za jeden měsíc. V období od listopadu roku 2014 do října roku 2015 bylo podáno 20 276 návrhů na osobní bankrot, což je o 3 037 návrhů méně než v předchozím období. Meziročně se počet návrhů na osobní bankrot snížil 13 %.

„Očekáváme, že v letošním roce bude vyhlášeno necelých 18 000 osobních bankrotů a jejich počet se tak meziročně sníží o 5 %. Rok 2015 by se tak stal již druhým rokem, ve kterém počet osobních bankrotů klesne,“ dodává Věra Kameníčková.

Témata: lidé | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky