Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Školní obědy ze všech koutů světa „Vím, co jím“

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Společnost Unilever, divize Food Solutions (UFS), představuje novou brožuru „Školní obědy ze všech koutů světa“ věnovanou školnímu stravování. Jako první komerční subjekt v České republice společnost přistoupila k certifikaci receptur dle kritérií programu „Vím, co jím“.

Na základě inspirace posledními gastronomickými trendy popularizujícími jídla různých kultur a kuchyní a snahy o zpestření dětského menu byly ve spolupráci s odborníky na výživu vytvořeny recepty na pět kompletních obědových menu. Tato menu v duchu národních kultur a kuchyní Mexika, Itálie, USA, Indie a Francie sestávající se z polévky, hlavního chodu, salátu a desertu jsou u každého receptu doplněna informacemi o výživových hodnotách a obsažených alergenech. První brožura „Školní obědy“ obsahovala užitečné rady a tipy pro školní kuchyně a správnou výživu dětí. V novém vydání šéfkuchaři a vedoucí školních jídelen najdou mýty a fakta o vaření a stravování. Brožura i podpůrné materiály v podobě meníček a zábavných kvízů jsou k dispozici zdarma volně ke stažení ve formátu pdf ZDE.

Školní obědy ze všech koutů světa je již druhou publikací UFS vytvořenou ve spolupráci s nutričními specialisty na míru školnímu stravování. Cílem publikace je stát se pomocníkem nebo inspirací při tvorbě chutného, nutričně vyváženého a vzhledově atraktivního jídelníčku ve školních jídelnách. „Dětská strava nesmí být monotónní, příliš sladká, slaná nebo tučná. V případě tuků platí obzvlášť, že je třeba dbát nejen na jejich kvantitu, ale i kvalitu, tedy na složení jednotlivých mastných kyselin. Chceme ukázat, že se dá připravit atraktivní dětské menu a přitom se držet zásad pestré vyvážené stravy. To znamená využívat nutričně vyvážené suroviny, dbát na přiměřenou velikost porce a celkový denní příjem a výdej energie,“ říká nutriční specialistka UFS Hana Langrová a dodává: „Při tvorbě receptů bylo naším cílem přispět k osvojení si správných stravovacích návyků a nabídnout nutričně vyvážené recepty se sníženým množstvím nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, cukru, soli, energie a navýšit podíl vlákniny.“ Každý recept označený logem „Vím, co jím“ je certifikovaný a splňuje přísná kritéria, vycházející z mezinárodních výživových doporučení.

„Jedním z problémů, se kterým se ve výživě dětí potýkáme, je vysoký příjem soli. Řada lidí se mylně domnívá, že se sůl do jídel dostává hlavně používáním různých polotovarů mimo jiné i ve školních jídelnách. U některých produktů to může být i pravda. Nicméně kvalitní výrobky z kategorie konvenience pomohou dotvořit chuť pokrmu a zachovat vhodnou výživovou hodnotu. Na brožuře oceňuji, že v certifikovaných recepturách není přidávána sůl, ta je jen v použitých surovinách. To umožňuje kontrolu nad obsahem soli v připravovaných pokrmech,“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc. tajemník národního vědeckého výboru a člen správní rady společnosti Vím co jím a piju. „Výrobky z kategorie konvenience navíc nenahrazují zeleninu a jsou pouze doplňkem pro dosažení vyvážené chuti. Připravené pokrmy jsou chutné, určitě doporučuji vyzkoušet,“ dodává Jiří Brát.

„Ke každému tematickému dni jsme ve spolupráci s naším šéfkuchařem Milanem Sahánkem a nutričními a produktovými specialisty UFS připravili také grafická meníčka pro každou z vybraných národních kuchyní a zábavné kvízy pro děti k vytištění. Věříme, že dětem bude pestré menu v jídelně nejen chutnat, ale že se tam zároveň i pobaví a poznají něco nového z jiných kultur a jejich chutí,“ doplňuje Mirka Závorová, marketingová manažerka Unilever Food Solutions. Cílem brožury je tedy také zaujmout malé strávníky novými chutěmi, inspirovat a pobavit je společně při poznávání národních kuchyní Itálie, Mexika, Indie, Francie a USA.

Na sestavení brožury se podíleli:

Milan Sahánek, šéfkuchař a manažer Kuchařského servisu Unilever Food Solutions. Milan je uznávaným kuchařem a porotcem nejprestižnějších kuchařských soutěží v ČR i v zahraničí. Jako jediný Čech je držitelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády IKA.

Odbornou část textu sestavily nutriční specialistka UFS Hana Langrová a produktová specialistka UFS Radka Kotková.

Na brožuře se podíleli rovněž odborníci Vím, co jím a piju o.p.s.

Více informací najdete ZDE.

Témata:  školství

Související

Aktuálně se děje

28. srpna 2025 11:51

Chat Control EU: nový zákon může ohrozit soukromí občanů i americké firmy

Dánsko, momentálně předsedající Radě Evropské unie, chce do konce roku na úrovni EU prosadit takzvaný Chat Control čili „šmírovací zákon“. Má zamezit sdílení dětské pornografie, ve skutečnosti by ale hlavně mohl závažně a přelomově připravit občany EU o soukromí. Zavedl by totiž automatické skenování chatů a e-mailů. Vlastně by tak prolamoval listovní tajemství, jedno za základních práv a svobod přiznaných České republice Listinou základních práv a svobod. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Google, ilustrační fotografie

Komentář

Akcie Google trhají rekordy: soud potvrdil, že Chrome a Android zůstávají v rukou firmy

V roce 2023 započal ostře sledovaný soudní spor mezi Googlem a americkým ministerstvem spravedlnosti (DOJ), které požadovalo bezprecedentní opatření. Ve hře byl dokonce nucený prodej vlajkového prohlížeče Chrome, který je nenahraditelným pilířem online ekosystému. Pro Alphabet by to znamenalo zásah do obchodního modelu a reálné ohrožení dominantního postavení. Během 2. zářijového dne však přišel moment, který mnozí na Wall Street označují za přelomový.