Hašek se vysmál Babišovi. Opět kvůli daním

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se pustil do ministra financí Andreje Babiše (ANO). Opět, jako už několikrát, kvůli daním.

Michal Hašek
reklama

Ministerstvo financí zveřejnilo přehled plnění státního rozpočtu za prvních pět měsíců letošního roku. Na daních stát vybral méně než za stejné období loňského roku. "Přijali jsme dnes usnesení, které se týká ministerstva financí. My jsme byli před třemi měsíci ministrem financí Babišem před všemi členy vlády ujištěni, že otázka výběru daní je krátkodobá záležitost, která se bude zlepšovat. Je červen a situace se stále nezlepšuje," uvedl Hašek po jednání Rady AKČR.

"Chceme vyzvat pana ministra Babiše k jasnému postoji, jakým způsobem zlepší daňový výběr, protože pokud vybere stát méně daní, budou mít problém jednotlivé kapitoly státního rozpočtu, ale daně jsou sdílené. Stejně tak méně peněz přichází i krajům a obcím. Musíme přehodnocovat některé rozpočtové priority, protože když nemáme naplněný rozpočet, nemůžeme realizovat plánované výdaje," dodal.

Podotkl také, že bude zájem vyvolat další společné jednání hejtmanů a vlády, které by mělo proběhnout ještě do začátku prázdnin. "Je to velmi vážné téma v souvislosti s rozpočtem. Je otázka, zda ministr Babiš zajistí výběr daní podle prognózy, kterou nám poskytl," tvrdí Hašek.

Hejtmani se tako vyjádřili k ministerstvu vnitra. "Na posledním jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem na Štiříně jsme byli ujištěni, že zůstane zachován počet poboček České pošty. Nicméně na vládě leží legislativní materiál, který navrhuje snížit počet poboček České pošty ze 3 200 na zhruba 2 100 poboček. S tímto záměrem Českého telekomunikačního úřadu nesouhlasíme a v této věci chceme jednat s ministrem vnitra a také s generálním ředitelstvím České pošty," uvedli v tiskové zprávě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky