Obamův plán na snížení schodku o více než tři biliony dolarů

Americký prezident Barack Obama v pondělí zveřejní plán na snížení rozpočtového schodku o více než tři biliony dolarů během příštích deseti let. Zhruba polovina úspor by měla být spojena s vyšším zdaněním bohatších a velkých společností, informovaly v noci na pondělí agentury Bloomberg a AFP.

reklama

Návrh se patrně dostane do přímé konfrontace s postojem republikánů, kteří se staví proti zvyšování daní. Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner již v minulém týdnu sdělil, že jeho strana nebude souhlasit se takovými kroky.

„Prezident zdůrazní, že nepodpoří žádný plán, který by požadoval vše od některých Američanů a nic od dalších,“ sdělil nejmenovaný zdroj agentury AFP.
 
Plán by měl zahrnovat i milionářskou daň, která by se měla vztahovat na Američany s příjmem nad jeden milion dolarů (17,8 milionu Kč). Daň by se měla nazývat „Buffetovo pravidlo“ podle miliardáře Warrena Buffetta, který sepsal výzvu, aby vláda více zdanila vysokopříjmové skupiny.

Obama plán představí v Růžové zahradě Bílého domu v 16:30 SELČ.

Americký státník již 9. září v Kongresu představil balíček ekonomických opatření v hodnotě 447 miliard dolarů (7,7 bilionů korun), které mají hlavně snížit daňovou zátěž pro zaměstnance a zaměstnavatele a opět nastartovat růst americké ekonomiky. Mimo snížení daňové zátěže Obama prosazuje zvýšení dávek v nezaměstnanosti, rozsáhlou modernizaci amerických škol a vyšší investice do dopravní infrastruktury.

Rozpočtový úřad Bílého domu na začátku září silně srazil odhad ekonomického růstu tamního hrubého domácího produktu (HDP). Podle nové prognózy americké hospodářství letos vzroste pouze o 1,7 procenta. Americká ekonomika si povede hůře i v příštím roce, kdy místo dříve očekávaných 3,6 procenta posílí pouze o 2,6 procenta.
 
Americká ekonomika podle zpřesněných údajů v druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartálně stoupla o jedno procento. Hospodářství země navíc trápí i vysoká míra nezaměstnanosti, která v srpnu stagnovala na úrovni 9,1 procenta.

Témata: USA | obama, barack

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky