Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nadstandard odmítají: Připlácet za zdraví si nechceme

Lidé nadstandard odmítají: Připlácet za zdraví si nechceme

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Zavedení nadstandardní zdravotní péče není po chuti většině Čechů, zatímco 52,8 procenta nehodlá za nadstandard platit vůbec, 37,3 procenta je ochotno připlácet v řádu stokorun. Pouze 8,1 procenta se chystá nadstandardních služeb využívat, ukázal průzkum Lidových novin zveřejněný v sobotu.

Reforma zdravotnictví ministra Leoše Hegera (TOP 09) tak podle průzkumu zůstane zřejmě nevyužita. Zejména starší ročníky odmítají myšlenku, že by za lékařské zákroky měly platit. Jen každý devátý člověk starší 60 let je ochotný zaplatit si například za kvalitnější sádru, vyplývá dále z šetření. Naopak každý třetí občan ve věku 18 až 39 let se chystá nadstandardu ve zdravotnictví využít pokaždé, kdy to bude možné.

S pomalejším rozjezdem reformy počítá i ministr Heger. V prvním roce si slibuje zisk kolem 200 milionů korun. Od ledna si budou moci pacienti připlácet za odlehčenou sádru, kvalitnější oční kontaktní čočky a klouby. Do nadstandardu by pak měla spadnout většina robotických operací a výběr konkrétního lékaře. Experti se však stále neshodli na přesné definici nadstandardu. To je pak podle odborníků hlavním důvodem, proč o něj lidé prozatím neprojevují zájem. Průzkum vytvořila pro Lidové noviny agentura Millward Brown ve dnech 13. až 16. září na reprezentativním vzorku 530 lidí starších 18 let.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy