Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na brněnském výstavišti začal 57. ročník strojírenského veletrhu

Brněnské výstaviště (BVV)
Brněnské výstaviště (BVV)
Foto: BVV

Na brněnském výstavišti dnes začíná 57. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). Vystavovat bude 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina společností přijede ze zahraničí, největší zájem tradičně mají vystavovatelé z Německa. Na veletrhu bude dnes také zasedat vláda, stánky si přijede prohlédnout prezident Miloš Zeman.

„Mezinárodní strojírenský veletrh má pro Brno a celý region stejný či dokonce větší ekonomický význam než v poslední době tolik citovaná Moto GP," uvedl na tiskové konferenci k MSV Brno 2015 generální ředitel Veletrhů Brno a.s. Jiří Kuliš.„Veletrh generuje přínos HDP regionu v rozsahu více než 500 mil. Kč. Spočívá to v tržbách a výdajích spojených se strojírenským veletrhem ze strany BVV a ve výdajích vystavovatelských firem na služby spojené s veletrhem jako je ubytování, spediční a marketingové služby, stravování a další."

MSV Brno je v tuzemsku a zahraničí velmi známou značkou, která nese v názvu název města a tím přispívá propagaci města ve firemní sféře. „Jedeme na Brno" znamená v podnikatelském jazyce „budeme se účastnit MSV v Brně", „navštívíme MSV". Brno je vnímáno 90% obyvatel České i Slovenské republiky jako „veletržní" město.

Ekonomický a komunikační význam MSV a dalších veletrhů potvrzuje studie firmy Cyrrus, ve které se uvádí, že každá koruna vložená vystavovatelem do veletržní účasti generuje další tři koruny na nákup dalších služeb spojených s veletrhem. Veletrhy Brno a.s. jen dodavatelským firmám sídlícím v brněnském regionu proplatí faktury za 335 milionů korun.

Jen díky MSV přijíždí do Brna zhruba 50 – 60 tisíc návštěvníků z tuzemska a ze zahraničí a dalších 9 – 10 tisíc osob jsou vystavovatelé – obchodníci, technici, hostesky, tlumočníci, obslužný personál expozic. Jednodenní návštěvníci města a veletrhu utratí během jednoho dne cca 100 EUR (2500 -3000 korun). Vystavovatelé pak dvoj- až trojnásobek. Průměrná roční hotelová cena ubytování v Brně se zásluhou MSV a dalších veletrhů statisticky zvyšuje, jinak by dosahovala pouze podprůměrných hodnot. Pouze MSV a Moto GP vyprodá brněnskou ubytovací kapacitu. Veletrh zvyšuje tržby i v maloobchodě.

Veletrh má značný pozitivní dopad na zaměstnanost města a regionu – z podstatné části jde o drobné řemeslníky, OSVČ, menší a střední firmy, překladatele, grafiky a další profese včetně ubytovacích a stravovacích služeb. Na přípravě veletrhu se podílí řádově tisíce lidí, v předveletržních týdnech více než 2000 osob. Na veletržní podnikání v Brně je navázáno během roku průměrně 1.500 pracovních míst.

„V letošním roce jsme odstartovali, prozatím v naší režii a námi financovanou kampaň Brno – MSV City Vás vítá. Věřím, že nás město Brno a místní firmy podpoří. Jde nám o to, aby město bylo vůči vystavovatelům a návštěvníkům veletrhu vstřícné po všech stránkách, aby Brno bylo městem skutečně „veletržním". Městem, které veletrhem žije a ukazuje, že účastníci veletrhu jsou ve městě vítáni.  Do partnerství by se měly zapojit především firmy, které z veletrhu profitují," doplnil Kuliš.

Témata:  BVV

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy