České děti jsou tlusté. Sedí u počítače a cpou se, tvrdí průzkum

Čeští školáci se ládují hamburgery, limonády do sebe lijí po litrech a zadek od počítače zvednou jen v momentě, když jdou do lednice. Alespoň to tak vypadá podle výzkumu, který zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Ilustrační fotografie
reklama

"Obezita a nadváha postihují v Česku skoro třetinu dětí. Důvodem je i to, že řada školáků má málo pohybu. Více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. A každé sedmé dítě sportuje jen při školním tělocviku," přibližuje některé za závěrů průzkumu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Tlousťoučké děti spousta lidí považuje za roztomilé nebo jejich nadváhu omlouvá slovy, že z toho vyrostou. To je ovšem omyl. "Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti. Zanedbatelná není ani estetická stránka věci – kvůli váze se děti mohou potýkat s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i psychické potíže," varuje Tichý.

Jeho slova podporují i výsledky zmíněného průzkumu, podle kterého 28 procent dětí samo vnímá svoji váhu jako problém. Navíc 55 procent školáků raději pije limonády než nápoje bez sladidel a každé páté dítě více než jednou za týden jí ve fastfoodech.

Že má průzkum velkou vypovídací hodnotu dokládá to, že ho podstoupilo 1700 českých a moravských dětí ze sedmi měst České republiky.

Životospráva českých dětí ZDE.

"Myslet na pohybové aktivity svých potomků by rodiče měli přinejmenším od nástupu do základní školy. Už v mateřské školce je sice dítě prvně nuceno delší čas sedět, v tomto věku je však ještě většinou samo od sebe dostatečně aktivní a sezení dokáže vykompenzovat pohybem. S příchodem na základní školu se ale tento trend postupně vytrácí," uzavírá Tichý.

Témata: počítače | děti | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky