Řecko zůstane u eura, shodli se Merkelová a Sarkozy

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se ve středu během telekonference s řeckým premiérem Jorgosem Papandreuem vyslovili pro to, aby si Řecko nechalo euro. Informuje o tom agentura AFP.

660
reklama

"Francouzský prezident i německá kancléřka jsou přesvědčeni, že budoucnost Řecka je v eurozóně," píše se v prohlášení, které úřad francouzského prezidenta vydal krátce po telefonické konferenci. "Řecký premiér potvrdil závazky své země a odhodlání podniknout opatření, kterými budou prosazeny," pokračuje dokument Elysejského paláce.
 
Francie se tímto prohlášením snaží zažehnat pověsti o řeckém návratu k národní měně - drachmě. Potom by Řecko mohlo devalvovat měnu a vybřednout ze zadlužení.
 
Řecká ekonomika se propadá a ani drastické škrty ji už nemusí zachránit. Vláda v Aténách se zavázala, že do konce měsíce získá z prodeje státních podílů ve firmách 1,7 miliardy eur. Zatím nemá ani polovinu této částky.
 
Pokud ji Řecko nezíská, nedostane od Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky další tranši z úvěru v celkové hodnotě 110 miliard eur.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky